Proglasili "Republiku Iliridu" usred Skoplja

Nekadašnji lider albanske Partije za demokratsko delovanje u Makedoniji Nevzat Haljilji proglasio je na skopskom trgu Skenderebeg "Republiku Iliridu."

Ona se, kako je rekao, zasniva na Ustavu SAD u čijoj preambuli stoji da svako ljudko biće ima pravo da upravlja samim sobom.

Haljilji je rekao i da se ta republika zasniva na stavu američkog predsednika Vudre Vilsona koji je govorio da narodi imaju pravo na samoopredelejnje, javili su makedonski mediji.

Od premijera Nikole Gruevskog je zatražio da pokrene postupak za federalizaciju Makedonije.

Kao predsednik Iliride traži da Makedonija funkcioniše kao država sa dve ravnopravne republike, Ilirida i Makedonija, po principu bivše zajednice Srbije i Crne Gore i belgijske federacije.

"Danas smo proglasili Republiku Iliridu a Makedonija treba da se uredi kao Unija Iliride i Makedonije. Nismo za promenu spoljnih granica Makedonije ali treba definisati administrativne granice Iliride i Makedonije. To treba da bude urađeno po modelu koji su pre nekoliko godina imale Srbija i Crna Gora i koji Belgija i sada ima", rekao je Haljilji.

Ukoliko makedonske institucije budu ignorisale postavljene zahteve, Haljilji najavljuje referendum.

"Mi Albanci u Makedoniji imamo 400 hiljada glasova", rekao je on.

Od premijera Nikole Gruevskog je zatražio da po primeru bivšeg belgijskog premijera, koji je 1970 godine naredio da Belgija bude federalizovana izda nalog parlamentu da započne proceduru za federalizaciju Makedonije.

On je rekao da je to neophodno zbog toga što Ohridski sporazum iako je zaustavio sukob 2001. godine nije uspeo da obezbedi ravnopravnost Albanaca i makedonaca.

Proglašenje Iliride je pozdravio i Idriz Sinani predsednik Medjunarodnog foruma za ljudska prava koji je rekao da je proglašenje te republike kraj za diskriminaciju Albanaca u Makedoniji.

"Albanske političke partije koje su danas aktivne u makedonskoj vladi i skupštini kao da su odustale od zahteva Albanaca za jednakošću sa slovenskim gradjanima".

Izvor: Mondo

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.