Vučić: Plate do 25.000 ne diramo, bezbedno 60 odsto penzionera!

Gostujući na RTS-u, premijer Aleksandar Vučić se osvrnuo na sve ono što građane Srbije zanima. Pre svega je govorio o merama štednje, o navodnom bankrotu, ali i o planovima i ishodima sastanka sa šeikom Muhamedom bin Zajedom.

- Da smo nastavili ovim putem, mi bismo došli do bankrotstva. a sreću, neki ljudi odlučili su da donesu teške odluke. Samo vidim kuknjavu i žalopoljke, a ne pitamo se da li smo to zaslužili. Trošimo i više nego što smo zaslužili - rekao je Vučić.

Iako mnogi navode kako je Srbija pred bankrotom istakao je da je Srbija hiljadama milja daleko od banrota, I to zahvaljujući merama štednje.

- Mi se danas po mnogo nižim stopama zadužujemo. Srbija je daleko od bankrota - rekao je.

Takođe, nije preskočio a da se ne zahvalio šeiku Muhamedu Bin Zajedu na pomoći posle poplava. On je istakao da su Ujedinjeni Arapski Emirati zemlja koja nam je dala najviše novca kao poklon.

Odgovarajući na pitanje da li će Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, doći u Srbiju, Vučić je rekao:

- Još nemamo konačnu potvrdu, ali mislim da će Putin doći u Srbiju.

Kada je reč o smanjenu plata i penzija, premijer je istakao da se borio za građane Srbije, ali da su reforme neminovne.

- Odlučili smo da plate do 25.000 din(112.000 ljudi), ne diramo, oni neće platiti ništa, jer čine najsiromašniji deo javnog sektora. Teško da bi normalno živeli, a ako biste im uzeli to malo što imaju, od čega bi plaćali račune. Svi koji imaju platu preko tog iznosa, biće im smanjenja,10 ili 10, 5 odsto, ali je reč o linearnom smanjivanju, istakao je Vučić.

- Kad je reč o penzijama potpuno je druga priča. Želeo sam da zaštitim što veči broj penzionera, započeo je premijer i dodao:

- Oni koji imaju do 20.000 dinara penziju (774.000 građama), njih ne diramo. Oni koji imaju do 25.000, takođe. Na penziju od 26.000 dinara, platićete oko 200 dinara, na 30.000 dobićete 28.900 dinara. Devet odsto smanjićemo onima sa 40.000 dinara. Najteži udarac će osetiti oni koji imaju preko 100.000 dinara penziju, a to je oko 31.000 penzionera, jer će im biti smanjene za 15 odsto.

Vučić je naglasio kako očekuje više investicija u narednom period, poljoprivreda će dodatno krenuti, ali smatra da će se rezultati videti tek 2016. godine.

Izvor: nadlanu

Pogledajte još