MLADI DUH EVROPE-10 GODINA KASNIJE

Posle 10 godina postojanja program Mladi duh Evrope u okviru kojeg se dodeljuje i nagrada Underground spirit, ostao je najprogresivniji segment Festivala evropskog filma Palić koji predstavlja drugačije, inovativne, ponekad apartne i začudne, ali uvek autentične filmove. Ovogodišnji program je značajan i po svojoj žanrovskoj raznovrsnosti i angažovanim temama.

Uvodna reč: Petar Mitrić, selektor programa Festivala Evropskog filma Palić.

Petak 19. septembar u 20:00

CVEĆE ZLA
r: Sabolč Tolnai, Srbija, 2014, 30’

Film je crna komedija koja se bavi privatizacijom u Jugoistočnoj Evropi. Samoživi, bogati, kapriciozni industrijalac (Nikolaj) obećava svojoj ženi Diznilend na tlu bivše fabrike hemijskih proizvoda. Uz pomoć ministra privrede on kupuje propalu fabriku za 1 evro. Bivši radnici, sada štrajkači, prisiljeni su da igraju ponižavajuće uloge Diznijevih likova…
Posle projekcije razgovor sa autorom, Sabolčom Tolnaijem

OSMEHNI SE I SVET ĆE TI SE OSMEHNUTI,
r: Abdelkarim Al-Hadad, Ahmad Al-Hadad,
Dia Al-Hadad, Šada Al.Hadad, Joav Gros, Ehab Tarabieh, Izrael, Palestina 21’

Jedne hladne decembarske noći vojnici dolaze u Hadadovu kuću u palestinskom gradu Hebron. Došli su da pretresu kuću. Dia, njegov sin tinejdžer, uzima porodičnu video kameru. Kako pretres napreduje, situacija se komplikuje. Noć postaje sve hladnija, a vojnici izvode Diu naredivši mu da se okrene licem prema zidu – ne nameravaju da odu dok ne prestane da se smeši.

LEPOTA
r: Stefano Taljafiero, Italija, 2014, 10’

Tagliafierro je oduvek smatrao da intenzitet osećanja koje pruža doživljaj klasičnog slikarstva nema premca u svetu umetnosti. Svojim najnovijim kratkim filmom Lepota pokušao je da prenese emocionalni uticaj umetničkih dela, koji je sam doživeo, na publiku.

JEDAN OD NAS
r: Žan Kristof Moris, Francuska 2013, 43’

Sakrivena u hangaru u sred grada nalazi se kamp kućica bradatog kolosa. Ona obezbeđuje prostor za kolonu gostiju, ljubavne ispovesti, prijateljstva, stare i mlade, obroke i žurke, nejasne rasprave i zastrašujuće rituale.

Subota 20. septembar u 20:00

HAVANA
r: Eduard Salier, Francuska, 2014, 22’

Havana je okupirana od strane neprijateljske vojske i nalazi se na ivici građanskog rata. Lazaro, dečak iz sirotinjskog kraja, vodi nas svojim ulicama i otkriva nam haos koji je zavladao prestonicom.
Dobitnik nagrade Underground spirit 21. Festivala Evropskog filma Palić

FREE RANGE: BALLAD OF IMPROVING OF THE WORLD
r: Veiko Ouunpu, Estonija, 2014

Kako živeti znajući da možda nikada nećeš upoznati radost svakodnevnog života? Da nikada nećeš osetiti ponos u svome poslu. Da nema smisla, ni svrhe, niti nade da će biti bolje. I život teče dalje, a ti jednostavno moraš da ga prihvatiš takvog kakav jeste. Gde bi trebalo da idemo? Mi, stoka upućena na klanje. I kako je moguće učestvovati u svemu ovome, a da se ne izgubi čovečnost i poslednji ostaci želje za životom? Frad (29) nadahnuti pisac, biva uronjen u sva ova pitanja kada mu njegova devojka Suzana (23) saopštava da je trudna i da namerava da zadrži bebu.
Eks Ekvo nagrada za najbolji film programa Paralele i sudari 21. Festivala Evropskog filma Palić

http://www.dksg.rs