Zašto žene imaju potrebu da "popravljaju" muškarce?

Sve počinje kada tokom zaljubljivanja idealizujemo partnera. Negativne osobine potcenjujemo, a ako ih i uvidimo, smatramo da će one vremenom i sazrevanjem nestati.

Psiholozi upozoravaju da želja da “popravimo” partnera govori i o aroganciji i nedostatku samokritičnosti jer je lakše uperiti prst u drugog nego suočiti se sa sopstvenim nesavršenostima. A motivi zbog kojih žena ima potrebu da “popravlja” muškarca su različiti. Nekad je to uverenje da samo ona zna šta je dobro za njega, drugi put nerealna očekivanja podstaknuta idealizovanim modelima koje možemo naći u bajkama i filmovima.

“Takva uverenja mogu da utiču na to da žena smatra da će trudom i zalaganjem da se partner promeni, pokaže ljubav, privrženost i posvećenost vezi. Čvrsto uverenje da mi znamo šta je najbolje za partnera, uz nedostatak komunikacionih veština, može da rezultira prilično agresivnim zahtevima za promenu nekih osobina, navika i ponašanja. Ali, ako kritikujete, okrivljujete ili se žalite na ponašanje partnera, šanse da se on promeni postaju sve manje. Čak i ako se postigne željena promena, ona ne traje dugo, ali dugoročno ugrožava vezu”, poručuje psiholog Sanja Stanić.

I dok neke žene otvoreno kritikuju partnera doživljavajući ga kao projekat, druge pribjegavaju suptilnijim metodama uticaja. Njihovo glavno oružje je – manipulacija.

“U prošlosti, žene su svoje ciljeve identifikovale sa uspehom i postignućima svojih očeva, sinova i muževa. Njihova uloga se i danas često procenjuje kroz funkciju podrške partneru da ostvari uspeh. Čuli ste da “iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena”, zatim metaforu da je muškarac glava, a žena vrat na kojoj ta glava počiva. Istorijska ili tradicionalna uloga žene podrazumeva postojanje sklonosti ka indirektnom korišćenju moći, najčešće kroz manipulaciju, jer im je direktno ispoljavanje uticaja bilo onemogućeno. Muškarci, s pravom, ne žele takvu vrstu ženskog uticaja”, kaže Stanićeva.

Među ženama koje imaju potrebu da “popravljaju” partnera, posebnu grupu čine “spasiteljke”. One često biraju tip emotivno nestabilnog muškarca kome će osvetliti put, izlečiti ranjeno srce i vratiti smisao života. Autor knjige “Prevaziđite sindrom ponavljanja u vezama” Set Majers primećuje da je mnogo ovakvih žena.

– “Spasiteljka” iznad svega ceni ljubav, odana je i umreće pokušavajući da pomogne partneru da uvidi svoj potencijal. I mada ona misli da mu pomaže, zapravo želi da ga promeni. “Spasiteljke” obično dolaze iz porodica u kojima su morale da brinu o bližnjima ili onih u kojima je bilo mnogo napetosti i dramatičnih situacija – kaže Majers i savetuje ovom tipu žena da se zapitaju odakle dolazi potreba da spašavaju ranjene duše.

Umesto da pokušavate da menjate muškarca, stručnjaci za veze savetuju sledeće:

– Radite na sebi, pa ćete tako inspirisati partnera da se usavršava u svim poljima kako bi mogao da vam parira.

– Nemojte se zabavljati sa muškarčevim potencijalom. Budite iskrene prema sebi, poštujte sebe i ne zadovoljavajte se mrvicama verujući da će se partner kasnije zbog vaše ljubavi promeniti.

– Izaberite partnera koji je iskren, samouveren, posvećen ličnom razvoju, ali i samokritičan.

Izvor: banjalukalive