Prirodna nega masne kože lica

Za masnu kožu jutarnja i večernja čišćenja izuzetno su važna, pri čemu sredstva za negu ne smeju biti agresivna, jer bi dodatno izazvala lučenje masti. Ovde pročitajte kako da sami napravite prirodne preparate za negu masne kože lica – jednostavno i jeftino!

1. Mleko za čišćenje od bademovih mekinja

Ova pasta savršena je za prirodnu negu masne kože lica, jer ćete sa njom temeljno ukloniti masnoću, šminku i prašinu. Za pripremu potrebni su vam sledeći sastojci: 1 šolja bademovih mekinja, jedna supena kašika mleka i 15 ml bademovog ulja. Sve sastojke dobro izmešajte i odmah nanesite na lice, izostavljajući jedino osetljivi predeo oko očiju. Nežno umasirajte u kožu kružnim pokretima, a zatim isperite lice mlakom vodom.

2. Prirodna nega masne kože lica pšeničnim mekinjama

Svi znamo za lekovita svojstva pšeničnih mekinja, posebno u slučajevima masne i nečiste kože lica. Potrebno je da zagrejete 2 supene kašike vode, dodate 1 supenu kašiku pšeničnih mekinja, odmah zatim time istrljate lice i isperete mlakom vodom.

3. Masnu kožu sa širokim porama povremeno možete istrljati kolutićem limuna, ali ne češće od jednom nedeljno. Limunska kiselina će suziti proširene pore na koži. Isto tako, koži lica širokih pora pomoći će maska od 3 supene kašike pšeničnog brašna i 3 supene kašike jogurta. Sastojke dobro pomešajte pa nanesite na lice i dekolte. Kada se maska osuši (nakon otprilike 25 minuta) isperite je toplom vodom.

(old_image)

4. Prirodna nega masne kože lica pomoću kiselog kupusa

Potrebno je da ugrejete 200 ml soka od kiselog kupusa (rasol) i u njega natopite gazu. Punu šaku sirovog kiselog kupusa nanesite na lice i prekrijte gazom. Ovaj oblog ostavite da deluje 20-tak minuta, pa zatim lice isperite mlakom vodom.

5. Maska od jabuke

Ogulite jabuku, naribajte je, a zatim pomešajte sa 1 supenom kašikom meda ili 2 supene kašike pšenišnih mekinja i 2 supene kašike kiselog mleka. Nanesite na lice i ostavite da deluje 20 minuta, a zatim isperite.

6. Maska od pomorandže za masnu kožu

Maska od pomorandže stimulira prokrvljenost kože i smanjuje lučenje lojnih žlezda. Podrazumeva se da se koristi samo sveže isceđen pomorandžin sok. Iscedite pola pomorandže i umešajte toliko brašna dok ne dobijete razmazivu, gustu masu. Nanesite na očišćeno lice širokom četkicom i ostavite da deluje 20 minuta. Isperite sa toplom vodom.

savremena.me

Pogledajte još