Da li kafa zaista smanjuje apetit ili ga povećava?

Verovanje da kafa smanjuje apetit vrlo je rašireno, ali je svejedno netačno. Najnovije istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Appetite, pokazuje da kafa zapravo uopšte nema nikakav uticaj na apetit.
Australijski naučnici istraživanje su sproveli u grupi od devet žena koje su četiri puta dolazile u laboratoriju. Svakog puta dali su im tri stvari: standardni doručak, placebo ili pilulu kofeina i dva napitka – vodu ili beskofeinsku kafu. Tokom istraživanja su im proveravali dah, krv i osećaj apetita između obroka. Želeli su da otkriju na koji način kafa utiče na apetit – smanjuje li ga zaista ili ga možda čak i povećava.
Rezultati su šokirali sve – kafa nema nikakav uticaj na apetit čoveka! Nezavisno od toga koji su napitak pile – kofeinski ili beskofeinski – žene su imale jednak apetit i jele su jednaku količinu hrane. Osećaj apetita nije se menjao.
Naravno, ovo istraživanje imalo je svoja ograničenja pa je potrebno napraviti nova testiranja, ali australijski naučnici tvrde da postoje prilično dobri temelji za novo verovanje – kafa vas neće učiniti manje gladnima, a samim tim ni mršavijima.
Izvor: tportal