Plivaj i pobedi: Poznati sportisti podržali akciju za decu obolelu od artitisa

Najčešće zapaljensko, reumatsko oboljenje dečijeg uzrasta je juvenilni idiopatski artritis (JIA) - hronična bolest, koju karakteriše neprekidna upala jednog ili više zglobova.

Da bi se podigla svest o postojanju ove bolesti kao i problemu kasnog otkrivanja, pomogli su najbolja srpska plivačica Nađa Higl, voditeljka Marija Kilibarda, fudbaleri Crvene Zvezde Vukan Savićević i Predrag Rajković, olimpijska šampionka u tekvondou Milica Mandić, šampionka u streljaštvu Andrea Arsović, automobilista Dušan Borković, glumci Milorad Mandić-Manda, Viktor Savić, Andrija Milošević, Borka Tomović, zvezde Montevidea Uroš Jovčić i Aleksandar Radojičić, Brankica Sebastijanović, pevačica Aleksandra Dabić, juniorski vaterpolo reprezentativac Mateja Asanović, fitnes trener Dario Ćirić i mnogi drugi. Oni su podržali akciju, družili se, plivali i igrali sa 40-oro dece iz Udruženja roditelja i dece obolele od reumatskih bolesti (SREJA). Podršku akciji, ispred Ministarstva sporta i omladine Vlade Republike Srbije, pružio je državni sekretar Nenad Borovčanin.

Stručnu podršku akciji, koja je održana u vreme trajanja Evropskog kongresa dečijih reumatologa, obezbedili su treneri iz Plivačkog kluba "Vračar".

Deci oboleloj od reumatskih bolesti dozvoljeno je rekreativno bavljenje sportom i to određene aktivnosti kao što su vožnja bicikla, za manje dete tricikl ili trotinet (posebno preporučljivo za decu čiji su kukovi zahvaćeni upalom), zatim stoni tenis, badmington, kao i sve aktivnosti u vodi.
Prof. dr Jelena Vojinović spec. pedijatar – reumatolog, predsednica Organizacionog odbora Evropskog kongresa decijih reumatologa izjavila je da se u opštoj populaciji, pa i u nekim stručnim krugovima, često misli da deca ne boluju od reumatskih bolesti ili bar ekstremno retko, kao i da ove bolesti ne ostavljaju trajnije posledice na kasniji kvalitet života što apsolutno nije tačno.

"Juvenilni idiopatski arthritis, koji se ove godine izdvaja kao tema kongresa, najčešća je reumatska bolest kod dece danas. Pretpostavlja se da od nekog od oblika ove bolesti boluje svako hiljadito dete. Najnovija istraživanja pokazala su da postoji značajan porast oboljevanja. Najznačajniji napredak u lečenju reumatskih bolesti, kako odraslih tako i dece, donelo je uvođenje biološke terapije koja se primenjuje u svetu, ali i kod nas, već duži niz godina. Zahvaljujući razumevanju Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstvenog osiguranja, koji je obezbedio sredstva, za ovaj relativno skup oblik terapije, i shvatio značaj i prednosti primene ove savremene terapije u dece, i naši mali najugroženiji bolesnici, o trošku države, mogu da dobijaju i ovaj oblik terapije“ , izjavila je prof. dr Vojinović.

U Beogradu je sinoć svečano otvoren XXI Evropski kongres dečijih reumatologa PReS 2014.
Srbija je po prvi put domaćin 1.200 lekara iz celog sveta, kao i predstavnika Udruženja roditelja dece obolele od reumatskih bolesti iz Evrope i Srbije koji će u naredna tri dana razgovarati o problemima reumatskih bolesti kod dece, dijagnostici i novim pomacima u terapijama.
Svečanom otvaranju prisustvovali su državni sekretar ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Berislav Vekić, predsednik evropskih dečijih reumatologa prof. Alberto Martini i predsednik evropskog udruženja reumatologa prof. Maurizio Cutolo.

ND

Pogledajte još