VEČITO PITANJE: Da li mu reći "Da"?

Iako ste sigurni u svoju ljubav prema njemu , postoji nekoliko drugih stvari koje vas možda muče i tište iznutra. Ne bojte se da otvoreno razgovarate o tome s partnerom i svakako prvo razrešite sami sa sobom što vas zaista muči.

Ljubav

Bez ljubavi nema braka, nema sreće, nema ničega. Ne pomišljajte na udaju ako niste iskreno zaljubljeni i voljni provesti život sa čovekom koji vas prosi . Bez obzira kakve okolnosti bile, nemojte nikada iz prisile pristati na brak. Vi ste svoj čovek i setite se da problemi uvek imaju dva rešenja. Takođe, u brak nemojte ulaziti ukoliko ne želite da više budete sami, mislite da ne možete naći boljeg čoveka (morate znati da ne želite drugog čoveka), nadate se da će se dotični u braku promeniti, udajete se zbog trudnoće, finansija, roditelja, bežanja od porodice, pritiska, logike… Upitajte sami sebe da li to zaista želite, a za ostalo je zaista lako.

Samostalnost

Imate li zajedničku budućnost? Planove za stanovanje? Živite li zajedno ili ste još uvek s roditeljima? Predlog je svim bračnim parovima da pre ženidbe provedu barem godinu dana u zajedničkom prostoru. Prostor koji će deliti do kraja života i koji će zavisiti samo od njih dvoje i njihove organizovanosti. Prostor u kojem će godinu dana pre odluke za ženidbu zajednički plaćati račune, deliti hranu, vraćati se s posla i uvideti kako je biti u braku pre nego što stupe u njega. Istinu na videlo, mnogi parovi ne izdrže ni mesec dana. Zato je samostalnost bitan faktor kod budućeg braka. Mnogi ispitani rastavljeni parovi rekli su kako su počeli da se sve više svađaju oko novca, oko traženja pomoći od roditelja, prijatelja i uglavnom neorganizovanosti života. Ne dozvolite da se isto dogodi i vama. Ljubav je prelepa da bi pukla zbog nepromišljenih odluka.

Posao

Naime mnogi ljudi misle kako se u braku živi od vazduha i ljubavi. Nažalost najčešće nije tako. Zarađivanje novca je jako bitan faktor. S obe strane. Koliko s vaše, toliko i sa njegove . Nije bitno ko od vas više zarađuje i ima bolji posao. Bitno je da budete sigurni da nećete napustiti posao i da, ukoliko se dogodi da kojim slučajem dobijete otkaz, druga strana vas može podupreti i izdržavati dok ne nađete novi.

Deca

Deca su predivna, nose sreću, radost, ljubav, ali i veliku odgovornost. Ukoliko ste potpuno spremni za brak, bilo bi dobro razmisliti jeste li spremni i za prinovu. Ukoliko zaista želite decu, sjajno. No, pobrinite se da imate podršku roditelja i bližnjih ukoliko dođe do finansijskih ili bilo kojih drugih problema. Osim toga, nema ništa lepše od majčinstva, a bebe su te koje ispunjavaju brak i usavršavaju roditeljsku ljubav.

Odgovornost

Finansije, posao, dete na putu i nerešeno stambeno pitanje su puno manji problemi nego što se čine u odnosu na odgovornost. Ukoliko se vi niste spremni da se borite za vašu ljubav, decu, bolju budućnost i brak, nemojte ni ulaziti u njega. Ne postoji ništa gore nego zapustiti sve bitno u životu i odreći se svoje odgovornosti.

Naime, ono što je zapravo bitno za brak je to da kada budete nekoga obožavale i htele da upravo on bude otac vaše dece, kada budete imale potrebu da legnete i probudite se svako jutro pored njega, kada ništa na ovom svetu nije lepše nego popiti sa njim jutarnju kafu, kad shvatite da on obogaćuje vaš intelekt, raspaljuje maštu i uživa u vama, u vašem postojanju, ovakvoj kakva ste zapravo, kao i vi u njemu, da kažete to “Da”. Kada je dovoljan pogled da biste se razumeli. Jer kada se tako osećate, budite sigurni, to je onda ono pravo.