Ukrajina: Potpisan referendum o sprovođenju prekida vatre

U Minsku su rano jutros članice Kontakt grupe za Ukrajinu potpisale Memorandum o sprovođenju režima prekida vatre u istočnoj Ukrajini, kojim će između ukrajinskih i proruskih snaga biti uspostavljena tampon zona od 30 kilometara.

"Memorandum predviđa povlačenje oružja kalibra većeg od 100 mm na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane", izjavio je, prema Itar -tas s, bivši ukrajinski predsednik Leonid Kučma.

"U roku od 24 sata od trenutka usvajanja datog memoranduma povlačenje oružja kalibra većeg od 100 mm od linije razdvajanaja na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane, kao i iz naseljenih mesta, što daje mogućnost da se stvori zona prekida primene oružja širine najmanje 30 kilometara - zona bezbednosti", glasi četvrta od devet tačka memoranduma, a prenosi RIA Novosti.

Kučma je posle šestočasovnih razgovora rekao da memorandum predviđa da se "prekid vatre smatra opštim", da "jedinice i vojne formacije strana ostanu na pozicijama prema stanju od 19. septembra, kao i da se u roku od 24 časa zabrani primena svih vrsta oružja i vođenje ofanzivnih borbenih dejstava".

U dokumentu se takođe govori o "zabrani postavljanja novih minsko-eksplozivnih prepreka i zabrani leta borbene avijacije, uključijući bespilotne komplekse, izuzev uređaja OEBS-a".

Predviđa se i "zabrana razmeštanja teškog naoružanja i vojne tehnike u zoni naseljenih mesta".

Kako je prenela RIA Novosti, Kučma je takođe rekao da je poslednjom tačkom memoranduma dogovoreno povlačnje "svih stranih plaćenika, kako sa jedne, tako i sa druge strane".

Zadatak kontrole sprovođenja postignutih sporazuma poveren je OEBS-u čiji će posmatrači biti postavljeni duž čitave zone prekida vatre.

Kontakt grupa se takođe dogovorila o nastavku procesa razmene ratnih zarobljenika.

Ruski ambasador u Kijevu Mihail Zurabov izjavio je da je posle primirja 5. septembra sa obe strane oslobođeno po 120 vojnika.

Premijer samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko izjavio je da pitanje ostaje li DNR i Luganska narodna republika u sastavu Ukrajine na ovom sastanku nije razmatrano, ali da ono ostaje otvoreno.

Za sprovođenje dogovorenog dat je rok od 24 sata.

Kontakt grupa uključuje predstavnike Ukrajine, Rusije, proruskih snaga na ukrajinskom istoku i OEBS-a.

Nova runda razgovora održana je pošto su Kijev i proruske snage na istoku postigli dogovor o primirju 5. septembra, kao deo plana u 12 tačaka za rešavanje petomesečnog oružanog sukoba, a 19 septembra razradile su radi njegove realizacije memorandum od devet tačaka.

Primirje se, u velikoj meri, održava iako su registrovani sporadični incidenti u istočnom delu Ukrajine.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.