Kako i gde ove godine da kupite ugalj?

Nakon vesti da je Elektroprivreda Srbije (EPS) zabranila je preduzećima RB “Kolubara” i TE “Kostolac” prodaju uglja industriji i građanima, pod pretnjom disciplinskim merama, građani se s pravom pitaju kako i po kojoj ceni mogu da nabave ugalj za predstojeću zimsku sezonu.

– Cene uglja određuje Skupština Srbije, a mi u TE “Kostolac” postupamo po direktivi EPS-a i njihovim preporukama. Verovatno će biti problema s ogrevom u narednom periodu, zbog odnosa ponude i potražnje – kažu iz Termoelektrane “Kostolac”.

Građani za sada ne moraju da brinu jer na stovarištima uglja u Srbiji nema nestašice. Ipak, najjeftiniji ugalj koji se može pronaći je onaj uvezen iz Bosne, ali on je skuplji od domaćeg, koga više nema na tržištu.

– Pretpostavljam da će doći do neke nestašice, ali mi nećemo menjati cene čak i ako druga stovarišta povećaju svoje. Najjeftiniji ugalj koji trenutno imamo u jako malim količinama je Kovinski po ceni od 7.650 dinara po toni, ali on će brzo nestati. Ono što će većina građana kupovati ove sezone je ugalj uvezen iz Bosne čija je najniža cena kod nas 9.300 dinara – kaže za Telegraf direktor stovarišta “Vranjica” Milan Novaković.

Najveća cena domaćeg uglja iznosila je 6.000 dinara. Zbog “preporuke” EPS-a, građani će ipak morati da plaćaju više ovo “crno zlato”.

– Mi u svakom slučaju nećemo menjati trenutne cene, ali za sada nemamo domaći ugalj. Najjeftiniji koji imamo je bosanski stanarski lignit čija je cena 8.500 dinara po toni – kaže Đorđe Čekić, direktor stovarišta uglja “Čelex” iz Šapca.

Iz EPS-a su nas obavestili da je Rudarskom basenu “Kolubara” i “Termoelektranama-kopovima Kostolac” preporučeno, a ne zabranjeno, da do daljeg obustave isporuku svih vrsta uglja i u veleprodaji i u maloprodaji za kupce u kategorijama industrija i široka potrošnja.

– Vlada Srbije i EPS razrađuju sve scenarije kojim će se osigurati snabdevanje građana i privrede električnom energijom. U opciji su i obezbeđivanje električne energije uvozom uglja i nabavka električne energije van sistema EPS-a – navode u ovom preduzeću.

Nadlanu / izvor: telegraf