Pitali ste se kako je u srpskim zatvorima: Robijaš poslao pismo i objasnio!

Osuđenik Okružnog zatvora u Kragujevcu koji je samog sebe nazvao Pele bitanga uputio je pismo redakciji dnevnog lista “Informer”. U pismu, Pele je na retko ciničan i humorističan način izneo detalje o uslovima života zatvorenika i njihovom tretmanu.

Prenosimo najzanimljivije delove njegovog pisma, uz neznatna redigovanja:

- Ja sam Pele iz Beograda, bivša “bitanga” iz Železnika, a sada već vajni stanovnik grada na Lepencu. Trenutno se nalazim u kragujevačkom gulagu, što može da se utvrdi na poleđini ovog pisma. Razlog mog obraćanja je prosto-komplikovan, ali mislim da je priča interesantna zato što je pola Srbije već bilo u jednom od kazamata, a ova druga polovina tek očekuje isti smeštaj. Neću da gnjavim time da je zdanje prebukirano, ali ako se stisnemo, ima tu još mesta. Otprilike dva čoveka na metar kvadratni. Milina – cinično objašnjava Pele.

(old_image)

Kragujevački zatvorenik je nakon opisivanja životnog prostora prešao na priču o hrani koju dobijaju, ali i o “društvu” sa kojim deli sudbinu.

- Hranu takođe nećemo kuditi jer zadovoljava kilo-džule koje zakon propisuje. Jednako ih ima i u tricama i mekinjama, samo što su one ukusnije. Veliko društvo koje se ovde kupilo ni Bog ne bi gore sastavio. Ljudima koji su tu zbog saobraćaja, sitnih prestupa i porodičnih svađa (ovo je Okružni zatvor do jedne godine) dodali su i osobe kojima uopšte nije mesto u ustanovama ovakvog tipa. Ali je to, najverovatnije, zbog resocijalizacije. Njih ili nas. Takođe, oni poseduju dozvole označene sa hepatitis B i hepatitis C i državni ispit položen u Kovinu, “Lazi Lazareviću”, Guberevcu ili nekoj sličnoj instituciji - piše duhoviti zatvorenik, pa nastavlja:

- Medicinsko osoblje je položilo Hipokratovu zakletvu u vreme Tita, ali to danas ne važi. Mada je on ovo zdanje napravio, ne vidi se da ga je ikad to vreme napustilo. Sve je i dalje iz šezdesetih godina prošlog veka. Zavidimo današnjim konjima. Žive k’o carevi.

Po Peletovim rečima, problemima u zatvoru nema kraja.

- Poslali bismo mi i neke slike, ali su nam multimedijalna sredstva zabranjena, tako da ćemo vas uskratiti za vizuelne efekte. Rešio sam ovo da napišem u ime svih onih koji odavde izađu i zaborave sve neprijatnosti čim ih kapija udari po dupetu. Krajnje je vreme da se štampa pozabavi apsanama, pa makar i kroz “komediju” – zaključuje Pele i završava pismo post skriptumom:

- Inače sam dobro, što i vama želim.

Nadlanu / izvor: telegraf

Pogledajte još