POTREBA ZA ČOKOLADOM: Šta sad ljubav ima s tim?

Žene koje žude za ljubavlju

Čokolada je uvek namirnica za kojom se najviše žudi, a naročito u slučaju žena. Zašto nam toliko treba čokolada? Zašto se naročito žene bore sa žudnjama za čokoladom? Za to postoje četiri osnovna razloga:

1. Ljubav i emocionalne veze ženama su veoma važni, a čokolada budi osećaj da smo voljeni, cenjeni i shvaćeni .
2. Hormonske promene u sklopu menstrualnog ciklusa podstiču žudnje.
3. U slučaju depresije žene traže pomoć češće nego muškarci, a čokolada je odličan, iako privremen antidepresiv.
4. Žene koje previše rade katkad čokoladom podižu nivo energije.

U istraživanjima u kojima se tražio odgovor na pitanja koji faktor najviše utiče na zadovoljstvo sopstvenim životom te što vam najviše nedostaje u životu, većina žena, nezavisno o obrazovanju i karijeri, kao najvažnije faktore zadovoljstva ocenjuju odnose, ljubav i brak.

Svojstva za dobro raspoloženje

Mnogi muškarci takođe žude za emocionalnom prisnošću, romantikom i ljubavlju. Neka istraživanja pokazuju da muškarci u današnje vreme, više nego ikada, izražavaju žudnju za ozbiljnom vezom i brakom. Mnogi od njih su zavisnici o čokoladi.

Zavisnost o čokoladi je vapaj za ljubavlju, bliskošću i romantikom. Čokolada je idealan antidepresiv za one koji pate zbog ljubavi.

Pogledajte samo mešavinu svojstava za dobro raspoloženje koja čokolada sadrži:

- Visok udeo masnoće ublažava osećaje praznine, nesigurnosti ili usamljenosti

- Visok udeo ugljenih hidrata podstiče proizvodnju serotonina, hormona za dobro raspoloženje

- Sadrži i difenilamin, supstancu nalik serotoninu koja podstiče osećanja smirenosti i spokojstva

- Stimulansi u čokoladi - PEA (feniletilamin), teobromin, tiramin i kofein - trenutačno podižu nivo energije

- Privlačnost čokolade delom proizlazi iz njenog ukusa - sladak, slan, gorak i kiseo ukus u savršenoj ravnoteži

- Pirazini, suprstanca koju nalazimo u mirisu čokolade, aktivira centar za užitak u mozgu - Može biti kremasta, ako vam je potrebna uteha, ili tvrda, ako ste gnevni zbog ljubavnog života

Hitna , privremena rešenja za čokoladnu zavisnost

Žudnje za čokoladom , utemeljene na nezadovoljenim žudnjama za ljubavlju , pretvaraju se u telesne žudnje kad sami sebi pristupamo bez ljubavi . Dani ispunjeni stresom , prezahtjevni rasporedi , nezdrava ishrana i nedovoljno telesne aktivnosti iscrpljuju naš serotonin i energiju . Pribegavamo čokoladi jer se želimo osećati bolje .

Žudnje za čokoladom moguće je privremeno prigušiti napicima koji sadrže ista stimulacijska svojstva kao i čokolada:

- Peko čaj. Bogat teobrominom, drugim stimulativnim sastojkom čokolade, čaj istovremeno umiruje i stimuliše.

- Sojino mleko. Sadrži golemu količinu Tiramin, ali i mnoge vitamine te minerale .
- Kafa. Sam miris kafe može ublažiti žudnju za čokoladom. Kad otvorite posudu s kafom ili je kuvate, osetite ugodu jer pirozin kroz vaš nos pristiže u mozak (Jeste li ikada primetili da je miris kafe bolji od njenog ukusa? To je razlog!) Pirozin aktivira centar za užitak u mozgu, a njegov miris nalazimo kod svih pripadnika porodice orašastih plodova, uključujući kafu i čokoladu.

- Telesna aktivnost. Aerobna aktivnost povisiće nivo serotonina, poboljšati raspoloženje, ublažiti predmenstrualne grčeve i uopšteno obuzdati apetit. Telesna aktivnost ujedno ubrzava metabolizam, što znači da tokom dana efikasnije sagorijevate kalorije. To ubrzavanje metabolizma nakon telesne aktivnosti može trajati čak dvanaest sati.

AFIRMACIJE U SLUČAJU ŽUDNJE ZA ČOKOLADOM

- Zaslužujem ljubav.
- Vredna sam ljubavi i voljena.
- Zaslužujem ljubav samo zato što sam to što jesam.
- Tražim ono što mi je potrebno u odnosima.
- Tražim, primam i slušam božansko vođstvo u odnosima.

*Važno je da sami sebi ponavljate ove afirmacije. Najveću dobrobit postići ćete budete li ih mesec dana ponavljali dva puta dnevno.

Trajno isceljivanje ovisnosti o čokoladi

Jedini trajni lek za čokoladne žudnje dolazi iznutra. To znači zadovoljiti sopstvenu potrebu za ljubavlju pristupajući samome sebi kao da ste najvažnija osoba na svetu (što i jeste). To znači reći partneru šta u odnosu nameravate da prihvatite, a što ne. To znači i ne pristati na odnos koji obuhvata bilo koji oblik zlostavljanja.

Kad god se osetite nevoljeno, idite na tiho mesto i usredsredite se na svoje unutrašnje stanje. Potražite i najmanji nagoveštaj "leptirića" u stomaku, osećaja koji se pojavljuje, na primer, neposredno pre otvaranja poklona ili dobitka na lutriji. Svesno proširite taj osećaj kao da se na njemu uspinjete uvis. Uskoro ćete u srcu osećati mekoću i toplotu. Osećaćete se kao da ste se zaljubili. To su osećaji koje pokušavate doživeti jedenjem čokolade.

Uz praksu ćete postati sposobni svakodnevno da budete u stanju ljubavi. Živeći u tom stanju, uspećete da obuzdate apetit, a vaše lice, postupci i reči sijaće od sreće. Ujedno ćete u svoj život spontano privlačiti ljude pune ljubavi.

Nadlanu/Sensaklub.hr

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.