Čiste zidove "smrdljivih" zgrada u zaštitnim odelima: Zašto ako nije opasno?

STANARI nadaleko čuvenih „smrdljivih“ zgrada u naselju Dr Ivan Ribar na Novom Beogradu, juče su bili iznenađeni kada su ispred svojih stanova ugledali radnike Instituta „Vinča“ obučene u specijalna zaštitna odela i sa gas-maskama na licu kao da se spremaju u borbu sa ne daj bože ebolom.

Ipak, specijalno obučeni radnici došli su samo da bi testirali različite metode sanacije objekata, o čemu očigledno nisu obavestili stanare koji se još nisu iselili iz zgrade.

- Kada sam ugledao ljude obučene u bezbednosnu odeću kako prskaju zidove, „sledio“ sam se - rekao nam je jedan od stanara. - Nije mi jasno ko je dozvolio da se izvodi opasan eksperiment u objektu koji još nije potpuno iseljen!

U Građevinskoj direkciji Srbije kažu da nije reč ni o kakvom opasnom eksperimentu, već o testiranju odgovarajuće metode sanacije zgrade od opasnih materija, koje su radnici Instituta u Vinči vršili i prethodnih dana.

- Specijalnim jedinjenjem se tretiraju samo jedinice koje su iseljene - tvrde u GDS. - Naučnici natapaju zidove običnim hidrogenom, kako bi pronašli pravu meru za sanaciju. Zatim se uključuju UV lampe, pa ozonizatori visokog kapaciteta. Oni izazivaju hemijsku reakciju koja otrovne materije pretvara u ugljen-dioksid.

Zaštitna odela radnici Instituta oblače, tvrde u GDS, kako ne bi došli u kontakt sa velikom količinom hidrogena.

SMRAD SA POVRŠINSKOG SLOJA BETONA
STRUČNI tim Instituta u Vinči nedvosmisleno je dokazao da se jedinjenja pronađena u vazduhu nalaze i u površinskom sloju betona na „smrdljivim“ zgradama u Ulici Mileve Marić Ajnštajn, kao i da vode poreklo iz ulja kojim se premazuje oplata u procesu izlivanja betona.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još