Štrajk advokata se nastavlja: Najavili protest ispred Palate pravde

Predsednik Advoaktske komore Beograda (AKB) Slobodan Šoškić rekao je da će se advokati okupiti u četvrtak u podne ispred Palate pravde kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog problema paušalnog oporezivanja i pojedinih segmenata vezanih za javno beležništvo.

On je potvrdio da će u ponedeljak biti na sastanku radne grupe ministarstava pravde i finansija i advokata povodom rešavanja pitanja paušalnog oporezivanja.

Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, a nedelju dana kasnije 17. septembra, pridružile su im se i kolege iz cele Srbije.

Zbog obustave rada svih advokata u Srbiji trpi kako pravosuđe, posebno krivično, jer bez njihovg prisustva nije moguće održati suđenje, saslušanje bilo u pretkirivčnom postupku bilo u istrazi, tako i građani kojima treba da pružaju pravnu pomoć.

Ministarstvo pravde je u više navrata uputilo apel da se advokati vrate na posao, jer trpe i oni sami i građani i država.

Skupština Advokatske komore Srbije (AKS) prošle nedelje donela je odluku da se obustavi rad do ispunjenja zateva advokature.

Shodno toj odluci advokatima je do daljeg zabranjeno da dolaze na suđenja, u tužilaštvo radi istražnih postupaka i postupaka pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici, niti će odlaziti u policiju u pretkirivičnim postupcima.

Advokati su dužni jedino da podnose tužbe, žalbe i druge pismene podneske kod kojih bi propuštanje roka rezultiralo gubitkom prava.

Takodje mogu da pristupe na sednicu veća apelacionih sudova povodom žalbe u krivičnom postupku, na raspravu pred drugostepenim sudovima povodom žalbe u parničnom postupku i na raspravu povodom tužbe u Upravnom sporu.

Nepoštovanje navedenih uputstava smatra se "težom povredom dužnosti advokata".

Predsednik AKS Dragoljub Djordjević najavio da će advokati biti u obustavi rada do ispunjenja zahteva advokature za otklanjanje nepravilnosti vezanih za uvodjenje javnog beležništva koje ugrožavaju advokatsku profesiju, kao i zahteva za rešavanje pitanja paušalnog poreskog oporevzivanja.

Zbog nezadovoljstva zakonima koji regulišu postupanja javnih beležnika advokati su podneli nekoliko inicijativa Ustavnom sudu da ih oglasi neustavnim, a od zakonodavca traže da odredbe u zakonima promeni.

Advokati žele da im paušalne poreske obaveze budu vraćene na nivo od prošle godine, jer su im ovogodišnjim poreskim rešenjima nameti povećani od 40 do čak 300 posto u nekim slučajevima.

Advokatura u glavnom gradu štrajkovala je 15 dana početkom leta zbog nezadovoljstva povećanjem poreskih obaveza 18. juna do 2. jula.

Pored advokata koji porez plaćaju paušalno, ima i onih koji to rade "knjigovodstveno", pa njih poreska povećanja za paušalce uvedena ove godine, uopšte ne pogadjaju, ali moraju da poštuju odluku strukovne Komore.

Izvor: Alo

Pogledajte još