Strani ambasadori nam se mešaju u državna posla?

Od petog oktobra do danas, ovde je ustanovljeno pravilo da se ambasadori, bez ikakvih sankcija, otvoreno i javno mešaju u unutrašnja pitanja Srbije i u naše odnose sa drugim zemljama.

Strane diplomate, po prirodi stvari, proširuju svoj uticaj i „raspon“ delovanja u meri koju im aktuelna vlast dopušta.

Potpuno nedopustiv potez povukao je najpre Zoran Đinđić kada je kao premijer na sednicu Vlade pozvao američkog ambasadora. Istina, u kasnijoj fazi i Đinđić je postao svestan da uticaj zapadnih ambasadora postaje prejak, što je i javno kritikovao.

Prema ispadima inostranih predstavnika država je trebalo da postupi po jasnim pravilima. Naime, ambasador se zbog nediplomatskog ponašanja poziva na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova i tu mu se službeno skreće pažnja na kršenje Bečke konvencije. Ukoliko se eksces ponovi, primenjuju se dalje sankcije i na kraju najstroža – ambasador se proglašava za personu non grata.

Mi smo došli do toga da Majkl Kirbi javno komentariše posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu i praktično sugeriše da bi i Ukrajince trebalo pozvati na obeležavanje oslobođenja Beograda. Kirbi pritom zaboravlja, ili pokazuje neznanje, da je Amerika prva priznala Moskvi pun pravni kontinuitet u odnosu na SSSR.

izvor: Novosti