Ljudi zabrinuti za zdravlje dece, EDB im poručio "Idite da živite u šumi"!

Nekoliko desetina žitelja blokova 29 i 32 na Novom Beogradu mirno je protestovalo na Bulevaru umetnosti zbog izgradnje visokonaponske trafostanice snage 80 MW na samo 20 metara od zgrada u kojima žive.

Oni od nadležnih zahtevaju da se gradnja odmah obustavi jer ne žele da zdravlje njihove dece uništi elektromagnetno zračenje.

- Valjda je lakše promeniti plan izgradnje trafostanice nego otpisati ljude. To nije obična trafostanica, već industrijski objekat, koji ne sme da se gradi u naselju. Zašto da mom detetu glava bude okrenuta prema izvoru elektromagnetnog zračenja dok spava - kaže Vladimir Tomić, profesor na Biološkom fakultetu.

Protiv izgradnje trafostanice u dvorištu zgrade u kojoj je smešten dečji vrtić je i kompozitor Vladimir Petričević.

- U vrtiću boravi 150 dece, a kad se i ostali stanovi usele, biće ih oko 300. Šta ako se desi neki akcident, ko nam garantuje da požar na samo 20 metara od naših prozora neće ugroziti život naše dece - ističe Petričević i dodaje da će, ukoliko gradnja ne stane, građani preduzeti radikalnije mere.

S druge strane, Sandra Alagić, portparolka „Elektrodistribucije Beograd“, tvrdi da je trafostanica bezbedna:

- U Beogradu postoji 16 istih takvih trafostanica. U nekima sedi 500 naših ljudi, koji tu rade. Svi objekti su izgrađeni u skladu s tehničkim propisima, važećim dozvolama i studijama koje je izvršio Institut „Nikola Tesla“. Ako im se ne sviđa što im je u komšiluku trafostanica, neka idu u šumu pa nek žive potpuno bezbedno.

Do slične situacije je došlo prilikom izgradnje novog dalekovoda u naseljima Vinča i Radmilovac, kada su građani danima blokirali put ka deponiji u znak protesta.

Pročitajte: Policija odnela ljude sa blokade deponije

Nadlanu / izvor: Kurir

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.