Bole vas leđa? Ove seks poze su kao stvorene za vas!

Prvi put nova studija sa Univerziteta Vaterloo u Kanadi uspela je da da odgovore na pitanje kako izbeći pogoršavanje ili pak stvaranje bolova u leđima tokom seksa.

Spooning , odnosno položaj u obliku kašike, dugo je smatran položajem koji odgovara kako ženama tako i muškarcima koji imaju bolove u leđima”, kaže Natalie Sidorkevicz , glavna autorka studije koja će biti objavljena u časopisu Spine, i na to dodaje: “No, zanemarivala se činjenica da postoje različite vrste bola u leđima koje su izazvane različitim vrstama pokreta .”

Istraživački tim sa Univerziteta Vaterloo u studiji je obuhvatio 10 zdravih ispitanika i isto toliko ispitanica, a uslov je bio da parovi minimalno godinu dana praktikuju seks u vezi te da ne pate od bolova u donjem delu leđa, piše vashingtonpost.com.

U studiji, parovi su bili opremljeni reflektujućim oznakama koje su delovale kao senzori kako bi se označili uglovi kičme koji se koriste tokom pet različitih seksualnih položaja.

Naučnici su takođe pratili koliko su snažno pojedini mišići radili tokom seksa pa čak i na koje mišiće je uticao orgazam . U prvom delu studije praćeni su pokreti muškaraca u položaju kašike , dve varijante misionarskog položaja i dve varijante položaja s leđa.

U principu, Sidorkevicz savetuje da u bilo kojem položaju valja kontrolisati kretanje kukova i kolena, a mane kretanje kičme jer će upravo taj način u većoj meri poštedeti kičmu, a u slučaju kada osoba ne kontroliše kretanje, održavanje neutralnog položaja kičme je ključ za smanjenje napetosti u donjem delu leđa.

Ljudi koji su manje fleksibilni verovatno će osetiti bol kada pokušaju da dotaknu nožne prste ili za vreme dugog sedenja. U tom slučaju upravo je spooning najgori položaj, pogotovo za partnera koji tokom seksualnog odnosa kontroliše kretanje.

Stručnjaci navode kako osobe koje pate od bolova u leđima prilikom saginjanja treba da izbegavaju misionarsku pozu gde su ruke naslonjene na laktove te pozu s leđa prilikom koje je jedan partner naslonjen na ruke te ne kontroliše kretanje.

Dve najbolje poze su varijacije misionarske poze gde je jedan partner koji kontroliše kretanje naslonjen rukama, kao i poza s leđa prilikom koje je jedan partner naslonjen na laktove.

Osobe koje pate od bolova u leđima tokom istezanja najčešće mogu osetiti bol prilikom ležanja na stomaku ili na leđima. U tom slučaju važe posve drukčija pravila, pa je tu najbolja poza upravo spooning dok je najgora poza s leđa, prilikom koje partner koji ne kontroliše kretanje i naslonjen je na laktove.

Naučnici tvrde da kod dve poze, misionarske i poze s leđa, sve varijacije ne deluju na isti način. Naime, studija je pokazala kako male promene u položaju žene snažno utiču na pokretanje različitih mišića kod muškaraca. Naučnici tvrde da su se dosadašnja literatura i udžbenici koji daju preporuke o seksualnim položajima i tehnikama bazirali samo na mišljenjima ljudi, pa je ova studija prva takve vrste.

Nadlanu/PortalOko.rs

Pogledajte još