NE DOZVOLITE MALTRETIRANJE: 5 tipova situacija u kojima morate naučiti da kažete "Ne"!

Porodici

Većinu vremena, ovo su ljudi kojima se najteže kaže “ne”. Ipak, oni su ti koji zbog nas ulaze u dugove da bismo se iškolovali, oni su nas gledali dok odrastamo, bili tu za nas. Međutim, kada njihovo ponašanje prevaziđe granicu i postanu bezobrazni, sasvim je legitimno odbiti ih. Prosto, stavite sebi sebe na prvo mesto.

Prijateljima

Do sad ste već naučili da razlikujete koristoljubive od pravih prijatelja. Međutim, i sada umeju da nas zavaraju kojekakve priče. Ako imate onog jednog prijatelja (oslovićemo ga sa prijatelj) koji se pojavi samo kad mu nešto treba, slobodno ga odbijte.

Svojoj voljenoj osobi

Ovo ume da bude jako teško, pogotovo u spavaćoj sobi. Međutim, sve je to super što vi popuštate ali, kada shvatite da ste poslednji put svršile kada ste se same za to postarale a da se on nije potrudio uopšte, red je da kažete “Ne” za ono što on traži.

Na poslu

Kada na sebe preuzimate odgovornost i posao za koji vam niko ne oda priznanje, manje vas plate, ili, što je još gore ako vidite da neko drugi za to dobija pohvale, to postaje jako demorališuće.

Verujte, svi znamo kakav je to osećaj. Ako vidite da vredno radite, a da se ne mičete sa mrtve tačke, pričajte sa šefom. Ako se ništa ne promeni, prosto, promenite posao. Zašto biste radili tamo gde vas ne cene.

Sebi

Najčešći slučaj kada smo maltretirani je kada to radimo sami sebi. Bilo da se radi o mučenju svog tela zbog nečega, psihe, emocija... Moramo naučiti da sebe poštedimo i sami sebi kažemo “ne” u hiljadu situacija! Što više sebe budemo gurali u pravcu pravih stvari, to ćemo postajati bolji.

Ne dozvolite svojoj finoći i tome što ne umete da kažete “Ne” da vas koči u životu.

Pogledajte još