Izgradnja trafostanice „Niš 15” Doljevac: Snabdevanje bolje, a gubici manji

Područje Doljevca sada se napaja u postojećem pogonu iz trafostanice 35/10 kV „Klisura”. Napon u mreži na području Doljevca je ispod usvojene granice za taj naponski nivo, a stanje je nezadovoljavajuće i po pitanju sigurnosti. Naime, kada dođe do ispada voda 35 kV Prokuplje–Žitorađa, ili Niš 1–Klisura, pribegava se redukciji opterećenja u zoni Žitorađa i Doljevac. Brojne studije su pokazale da je optimalno rešenje za ovo područje upravo izgradnja trafostanice 110/35/10 kV „Niš 15”.

– Projekat trafostanice „Niš 15“ - Doljevac postao je zbog toga prioritet u planu investicija ED „Jugoistok” i od suštinskog je značaja za funkcionisanje elektroenergetskog sistema na području grada Niša i opštine Doljevac sa širom okolinom. Izgradnjom nove trafostanice biće obezbeđena veća sigurnost snabdevanja potrošača električnom energijom na ovom konzumnom području i dugoročno će biti rešen porast potrošnje u ovom delu distributivne mreže – kaže Miodrag Anđelković, šef investicija u Direkciji za planiranje i investicije.

On naglašava da će nova trafostanica, osim postojećeg tržišta, ubuduće električnom energijom snabdevati i nove kupce u Žitorađi i Gadžinom Hanu. Osim toga, iz ove trafostanice obezbeđivalo bi se i rezervno napajanje za TS „Brestovac” i „Pečenjevac” na području ogranka Leskovac.

Izgradnja trafostanice „Niš 15” ima i širi značaj. Ona će, po kapacitetu, biti u mogućnosti da prihvati nove privredne i stambene objekte koji su, planskim dokumentima opštine, predviđeni da se grade u narednom periodu.

Sredstva od ukupno 250 miliona dinara obezbeđuju se iz podsticajnih sredstava Republike Srbije i sredstava PD za distribuciju električne energije „Jugoistok”.

– Projekat izgradnje trafostanice „Niš 15” zadovoljava sve, zakonom predviđene, parametre. Lokacija sasvim odgovara objektu, na njoj nema zaštićenih prirodnih dobara, retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta i vegetacije, nema arheoloških nalazišta niti drugih spomenika kulture, a ne postoje ni objekti namenjeni za sport i rekreaciju. Ispoštovani su i svi ekološki aspekti izgradnje prema evropskim standardima –
objašnjava Miodrag Anđelković.

Planom je predviđeno da građevinski radovi budu završeni krajem septembra, a da do kraja ove godine bude nabavljen i deo opreme. Drugi deo opreme stiže do juna naredne godine. Realna su očekivanja da trafostanica bude puštena u rad u septembru 2015. godine.

Opravdano ulaganje
Finansijska opravdanost projekta je nesporna. Trafostanica će omogućiti bolje snabdevanje, veću potrošnju električne energije i značajno će smanjiti gubitke na elektromreži. U opremu će do kraja ove godine biti uloženo nešto više od 110 miliona dinara, a ostatak potrebne opreme, koji će biti obezbeđen u prvoj polovini naredne godine, košta oko 87,19 miliona dinara. Ulaganja u građevinske radove iznose oko 39, 53 miliona dinara, a u elektromontažne 74,25miliona dinara.

M. Vidojković

Pogledajte još