Seks i zdravlje: Ovo su pet stvari koje niste znali o spermatozoidima!

1. Brzi su i žestoki od samog početka
Prvi trenutak ejakulacije je najmoćniji. U tom trenutku u prvim kapljicama se nalazi najveći broj najbržih i najizdržljivijih plivača.

2. Žive duže nego što se misli
Poznato je kako sperma u telu može da živi oko 48 sati posle seksa. Ali jeste li znali da su mali plivači mnogo izdržljiviji, a sve zahvaljujući ženi. Tokom ovulacije, žensko telo se menja i stvara savršene uslove za spermu pa ona može da ostane 'aktivna' i od 5 do 7 dana.

3. Ne vole vrućinu
Dokazano je kako muškarci tokom leta u ejakulatu imaju mnogo manje 'plivača' nego tokom zimskih meseci. Ovi mali mrze vrućinu, a visoka temperatura može da ih i ubije. Upravo zbog toga muškarci koji žele da osnuju porodicu bi trebali da nose komotno donje rublje kako se njihovi testisi ne bi pregrejali.

4. Mogu da izazovu alergiju kod žena
Iako ne zvuči prirodno, ali alergija na spermu nije mit. Ona se manifestuje crvenilom i svrabom kada je u dodiru s kožom. Ali, naučnici upozoravaju kako je reč o vrlo retkoj pojavi.

5. Zdravlje muškarca utiče i na njihovo zdravlje
Prekomerna težina, nepravilna i loša ishrana kao i nezdrave navike poput pušenja cigareta i ispijanja velikih količina alkohola osim na muškarca negativno deluje i na njegove plivače. takve navike mogu da prouzrokuju smanjen broj spermatozoida i njihovu tromost.

Izvor: zadovoljna

Pogledajte još