ZA LJUBITELJE ŽIVOTINJA: 5 saveta kako da postanete eko-frendli vlasnik ljubimca

1. Udomite ljubimca
Najjednostavnije rečeno, udomljavanje ljubimca je humanije nego kupovina u odgajivačnicama. Udomljavanjem iz azila oslobađate mesto za neku drugu životinju koja se nalazi na ulici i potrebna joj je pomoć. Tim činom radite dobro za planetu i životnje na njoj.

2. Kastrirajte/sterilišite ljubimca
Iako je prilično tužno sugerisati, ali ukoliko sterilišete ljubimca znači da će biti i manje životinja na ulici, ili onih koje se moraju uspavati. Danas je sve više napuštenih pasa i mačaka na ulicama Srbije, a nema dovoljno ljudi koji žele i imaju mogućnosti da ih usvoje. Sterilizacija ima i dosta zdravstvenih prednosti. Stručnjaci smatraju da se time produžava životni vek životinje, a da se smanjuju šanse da vaš ljubimac oboli nekih oblika raka.

3. Koristite papirne kese umesto plastičnih
Počistite za vašim ljubimcem koristeći pamučnu rukavicu, koju možete lako da operete, i papirnu kesu. Papirne kese su biorazgradive i ne zatrpavaju depoinje godinama kao plastične kese.

4. Kupujte eko-frendli igračke
Ako volite da obradujete vašeg psa ili mačku novom igračkom, izaberite onu koja jebezbednija za planet, odnosno one koje su napravljene od organskih materijala a ne od plastike. Za razliku od lastike, ovakvi materijali ne ispuštaju toksine i ne škode vaduhu i vašem ljubimcu.

5. Koristite eko-frendli kozmetiku za negu ljubimca
Sledeći put kada kupujete šampon za ljubimca, odaberite onaj koji ne sadrži sintetičke hemikalije. Takođe, na našem portal možete prčitati kako da napravite prirodni šampon od sirćeta, koji je ujedno i višestruko blagotvorano za pse.

Izvor: Ekokutak

Pogledajte još