Parada ponosa ove godine izvesnija

Član Organizacionog odbora Parade ponosa u Beogradu Boban Stojanović rekao je danas da je atmosfera pred tu manifestaciju bolja nego prethodnih godina, odnosno da ima manje tenzija i pretnji.

"Ove godine je atmosfera drugačija. Manje je tenzija, manji je broj pretnji, a policija to brzo procesuira. Društvo se polako menja", kazao je Stojanović na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru i dodao da ipak uvek postoje grupe koje žele da ugroze skup.

Član Organizacionog odbora Goran Miletić izrazio je nadu da Parada ove godine neće biti zabranjena, kao prethodnih i da će šetnja biti održana u nedelju, 28. septembra.

Stojanović je kazao da su od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića dobili uverenje da policija radi na tome da Parada bude održana, ali je na pitanje o najavljenom štrajku policije pred Paradu novinarima rekao da se obrate MUP-u, jer on nije prava adresa.

"Šta god da se desi 28. septembra mi nastavljamo našu borbu da naša država bude demokratska", kazao je Stojanović.

Upitan da prokomentariše jučerašnju izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da ne razume zašto bi on stao na čelo Parade ponosa, Stojanović je kazao da će na čelu kolone stajati građani jer je "čelo kolone za ljude".

"Ovo je skup građana, a ne Dačićev skup. Kada on nešto organizuje može da određuje ko će gde da stoji", kazao je Stojanović i dodao da su prisustvo potvrdili ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Nedelja ponosa počeće danas otvaranjem Sigurnog srca grada u Savamali. Do 28. septembra biće organizovane debate o pravima homoseksualnih, biseksualnih i transrodnih osoba, projekcije filmova i izložbe posvećene toj temi. Za petka je najavljen i koncert transrodne umetnice Fifi, učesnice X faktora.

Izvor: Blic

Pogledajte još