SPREMA SE TREĆI SVETSKI RAT: Sukobi bukte u 64 zemlje!

Najopasniji i najrasprostranjeniji su verski sukobi koji se odvijaju u većini zaraćenih zemalja, ali postoji i znatan broj građanskih ratova, separatističkih tendencija, ali i borba protiv narko-kartela od kojih je najznačajniji sukob u Meksiku.

Bojan Dimitirjević, istoričar i naučni saradnik na Institutu za savremenu istoriju, priča za „Blic” da najveću pretnju po mir u Evropi, ali i svetu, predstavlja novoofrmirana Islamska država na Bliskom istoku.

- Pojavom Islamske države došli smo u fazu novih ratova. U pitanju je potpuno nova generacija radikalnih islamista sa težnjama za sopstvenom državom koja preti i Evropi. Ukrajina nije tolika pretnja iako su u sukob upletene ozbiljne politike Evropske unije i Rusije gde obe strane imaju svoje interese. Iako su se u sve umešale SAD, njihova politika od 2001. godine pa na ovamo pokazala se kao trapava, odnosno nesposobna i nedelotvorna da se suoči sa ratom na Bliskom istoku pa samim tim i sada u Ukrajini. Njihova politika zahteva novu definciiju - priča Dimitrijević.

On napominje da, iako je trenutno u odnosima Izrael - Palestina mirna, situaciju treba pratiti zbog nadolazećeg talasa džihadista budući da se „Izrael smatra jednim od najvećih neprijatelja arapskog sveta”.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još