Kvadrat za kvadrat: Zbog Beograda na vodi, u zamenu za udžerice, dobijaju stanove

Savski amfiteatar užurbano se priprema za izgradnju velelepnog projekta „Beograd na vodi“. Prethodna dva meseca, na potezu od Brankovog mosta do Gazele, očišćeni su hektari dragocenog građevinskog zemljišta. Iz ulica Bara Venecije i Braće Krsmanović, porušene su mnogobrojne hale, magacini i skladišta, a u finalnoj fazi je raseljavanje nekoliko stotina porodica, koje tu decenijama žive.

Kako su se reporteri „Novosti“ juče uverili, žitelji ovog naselja, uglavnom penzionisani radnici „Železnica Srbije“, nisu krili radost, što im je grad ponudio alternativni smeštaj, po principu - „kvadrat za kvadrat“.

Za razliku od pre tri meseca, kada je najavljeno rušenje i iseljavanje bez obeštećenja, penzioneri Nevenka (77) i Dušan Ljubojević (70), juče nisu skidali osmeh sa lica.

- Posle toliko sekiracije, da ćemo biti izbačeni na ulicu, sada konačno možemo da odahnemo. U zamenu za ovu našu kuću koju smo dobili od „Železnica“, preselićemo se u prekrasan stan na Belim vodama. Dobićemo ga na korišćenje, sa povoljnom mogućnosti, da ga u budućnosti otkupimo - priča Nevenka Ljubojević, naglašavajući da još nisu dobili ugovor, ali očekuju da će ga potpisati u narednom periodu.

Od početka jula, predstavnici grada obišli su sve porodice na prostoru budućeg „Beograda na vodi“. Za polovinu žitelja pronađeno je neko rešenje. Uglavnom su to stanovi u Žarkovu, na Zvezdari, Belim vodama, Kanarevom brdu... Većina njih, već na prvo gledanje, prihvatila je ponudu. Pojedini stanari, poput Dragiše Staševića, čekaju i da oni dođu na red, kod gradske komisije za raseljavanje.

U opštini Savski venac, juče su otvorene ponude za javnu nabavku, odnosno radove, koja će firma uklanjati objekte, kojima je odbijena legalizacija, a u cilju uređenja Savskog amfiteatra. Rušiće se više od sto objekata, koji zajedno, bruto, imaju oko 18.000 kvadrata. Odluka ko će dobiti ovaj posao, znaće se za 25 dana.

- Bio sam mašinovođa i od „Železnica“ sam 1981. godine, na korišćenje, dobio ovu kuću. Sada sam u penziji, kao i većina ljudi koji ovde žive. Koliko mogu da primetim, komšije su veoma zadovoljne ponuđenim smeštajem - priča Stašević.

Od početka jula, grad je popisao sve objekte i stanovnike, na delu Savamale koji je predviđen za rušenje. Za one koji imaju neke „papire“ od „Železnica“, pronađeni su stanovi. Daleko složeniji problem čeka čelnike grada, kada budu selili „Lastu“, BAS, Glavnu železničku stanicu i Javno carinsko skladište. Za to treba daleko više vremena, ali i novca.

BRINU SE GDE ĆE DOČEKATI ZIMU
Na zemljištu „Železnica Srbije“, od 1977. godine živi Ljubiša Kostić (39). Njegova prizemna kuća takođe je predviđena za rušenje.

- Ovde sam gotovo od rođenja. U međuvremenu sam se oženio i imam dvoje male dece. Mlađe ima tri meseca, a starije dve godine. Mnogo se brinem, gde ćemo da dočekamo zimu. Išao sam na neke razgovore i sada čekam da mi jave, kako će se rešiti moje pitanje - objašava Kostić.

ISELjENI MAGACINI, SKLADIŠTA...
Iz Bara Venecije iselilo se desetak velikih preduzeća, koja su imala magacine, skladišta i radionice: „Mankom“, „Metalurgija 94“, „Kombinovani prevoz“, „Auto-kran“, „7. juli“... Među poslednjima, stvari pakuju zaposleni u stovarištu „Kreka“.

- Grad nam je pomogao da nađemo novu lokaciju. U Dunavsku ulicu prebacili smo administraciju i deo uglja, dok se nadamo da ćemo za tri dana, koliko imamo rok, prodati preostale količine robe - priča Smilja Čubrović, vlasnica stovarišta.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još