28. Beogradski Ignajt: Koliko košta neisprobana ideja?

Preduzetnici/e ličnim pričama inspirisali su publiku u neformalnoj atmosferi Mikser House-a. Ljubitelje Rock'n'Roll zvuka pokrenula je priča Aleksandra Šćepanovića, preduzetnika i bivšeg muzičara, koji je odlučio da promeni svoje okruženje. Kako kaže, smučilo mu se da Kopaonik bude sedište estrade i luksuza, pa je sa bratom Ninoslavom napravio topao hostel „Montanu“, kao što je bend Ramones napravio muziku koja se suprotstavlja komercijalnom roku.

Neda Stanković, profesorka književnosti, nekada je uživala u čitanju knjiga, a danas se bavi realnim životnim pričama i pomaže mladim ljudima da ideje pretvore u sopstveni posao kroz program Erasmus for Young Entrepreneurs.

Stevan Čović je posle osnivanja Udruženja građana za borbu protiv retkih bolesti „Život“ i prikupljanja sredstava za lečenje četvoro dece obolele od Batenove bolesti, među kojima je i njegov sin, shvatio da „mali“ ljudi mogu da urade velike stvari. Ovaj preduzetnik ima svoj glistenjak, proizvodi eko – humus i zapošljava osobe sa invaliditetom. Svoju ekološku priču podelila je i Ivanka Stamenović koja vodi preduzeće „Eko Beg“. U njemu su zaposlene žene stare preko 50 godina koje su u tranziciji izgubile posao, a bave se reciklažom bilborda u umetničke i modne predmete.

Sonja Dakić, mama koja je za svoju bebu prošvercovala antialergijske pelene iz Hrvatske, odlučila je da druge majke reši te muke. Pokrenula je proizvodnju „DajDaj pelena“ od bamb

Budući kulturni preduzetnici čuli su priču Ivana Lalića o tome kako je nastao Mikser Festival i koliko je Mikser House pomogao oživljavanje urbane kulture nekada zapuštenog dela grada, Savamale.

Šta je Ignajt?

Ignite je kao događaj prvi put održan u Sijetlu 2006. godine, a danas je internacionalni fenomen. Brzo i dinamično prezentovanje ideja u neformalnom okruženju praktikuje se u više od 100 gradova širom sveta. Pravila prezentovanja su jednostavna: prezentacije traju pet minuta; svaka prezentacija ima 20 slajdova; slajdovi se automatski smenjuju na 15 sekundi; prezenter nema kontrolu nad menjanjem slajdova.