Deo policije od petka u štrajku

Zbog, kao kažu, loših uslova rada i zbog toga što im ističe kolektivni ugovor, nezavisni sindikat policije ( NSP ) najavio je da će u petak , 26. septembra, početi generalni štrajk, sa još tri policijska i jednim vatrogasnim sindikatom.

U tom sindikatu rekli su da će štrajk biti obustavljen onda kada se ispune tri ključna uslova - obnavljanje kolektivnog ugovora koji ističe sutra , isplata putnih troškova za odlazak i dolazak na posao u poslednjih 12 meseci i kada budu izuzeti od najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru .

Kako je rekao predsednik tog sindikata Velimir Lukić policajcima je plata smanjena u proseku po 4.000 još pre dva meseca i sada iznosi oko 40.000 dinara , osam godina nisu kupljene nove uniforme , putni troškovi nisu isplaćeni 12 meseci , a u proseku mesečno pogine jedan policajac .

Dodao je da dijalog sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ne postoji i da se sa ministrom Nebojšom Stefanovićem nisu čuli ni videli više od mesec dana .

Predsednik Saveta evropskog sindikata policije Branko Prah istakao je da policijci žele da zaštiti živote građana, ali da je to teško, jer, kako kaže, rade u najgorim uslovima. Tvrdi da policajac u Srbiji ima najmanju platu od svih članica evropskog sindikata .

"Policajac mora da bude plaćen da bi želeo da da svoj život. Najveći problem je što nema dijaloga. Kako da policajci reše problem kad nema ko da ih čuje" , rekao je Prah .

Lukić je poručio da štrajk nama nikakve veze sa najavljenom "Paradom ponosa" 28. septembra , jer je, prema njegovim rečima, Skupština sindikata još 20. juna odlučila da će štrajka biti od 15. septembra ako se ne ispune njihovi uslovi .

Naveo je da je sindikat blagovremeno obavestio poslodavca ( MUP ) da stupa u štrajk , i da će štrajkovati 70 odsto policajaca , ali da nisu dobili odgovor , a da tako nešto mora da se navede u bezbednosnoj proceni i da u tom slučaju " Parada ponosa " i drugi najavljeni skupovi moraju da budu otkazani .

"Poslodavac je dužan da zabrani skupove. Ako oni ipak dozvole održavanje mi ćemo intevenisati ako dođe do ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira" , rekao je Lukić i pojasnio da će policajci u štrajku ako Parade bude pratiti dešavanje i u slučaju da dođe do ozbiljnih nereda intervenisati, ali da neće obezbeđivati nijedan skup .

Na konstataciju novinara da je Parada zakazana u maju, a odluka o štrajku doneta u junu , Lukić je rekao da bezbednosna procena još nije doneta, a da je o štrajku odlučeno pre njenog objavljivanja i to zbog "bednih uslova rada" .

Član predsedništva Nezavisnog sindikata policije Srđan Jovanović naveo je da je policija danas i sutra u obavezi da učestvuje u vežbama za Paradu, jer štrajk počinje u petak u sedam časova kada će dolaziti na posao, ali neće izlaziti na teren .

"Mi bismo hteli da se Prajd ove godine održi , a to bi značilo da smo potpisali novi kolektivni ugovor" , rekao je Jovanović .

Izvor: RTS

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.