UPS: Devojkama koje čitaju "50 nijansi sive" loše se piše!

Naime, mlade žene koje su čitale ovaj i slične erotske romane verovatnije će se upustiti u nezdrave odnose, u kojima postoje rizici za zlostavljačku vezu. Za one koji nisu upoznati sa knjigom, '50 nijansi ' opisuje vezu Anastasie Steele i Christian Greija. U prvoj knjizi u serijalu, Steele, stidljiva, nevina studentkinja književnosti upoznaje šarmantnog, inteligentnog no mračnog dominantnog Greija. Oni se upuste u izazovnu, strastvenu fizičku vezu, koju je autorka istraživanja na Univerzitetu u Mičigenu - Ejmi Bonomi, prozvala zlostavljačkom. Ovo se provlači i kroz sledeće dve knjige.

Prema mišljenju naučnika, sve tri knjige oslikavaju nasilje prema ženama, a pišući stalno iznova o tome moguće je ženamaposlati pogrešnu poruku - da je takvo rizično ponašanje normalno. Upravo zato pokrenuli su i istraživanje kako bi otkrili da li postoji povezanost između čitanja ovakve literature i nezdravog ponašanja u stvarnom životu.

Ono što su otkrili jest da su čitateljke '50 nijansi ' imale veće šanse za neumerenom konzumacijom alkohola, odnosima sa nasilnim partnerima i bolovanjem od poremećaja u ishrani.

Od 655 žena, u dobi između 18 i 24 godine (što je vreme kad su žene najsklonije eksperimentisanju u seksu, tvrdi Bonomi), čak 436 nije pročitalo nijedan deo romana. Upoređujući ih sa ženama koje nisu pročitale niti jedno spisateljkino delo, devojke koje su pročitale prvi deo 'nijansa', za 25% su imale veće šanse da će biti s partnerom koji će ih verbalno zlostavljati, za 34% veće šanse da će ih partner uhoditi i 75% je veća bila šansa da će se izgladnjivati tokom više od 24 sata kako bi smršale.

Nadalje, kod žena koje su pročitale sve tri knjige se za 65% povećavala šansa da neumereno piju alkohol, te se za 63% povećavala šansa da su dosad imale pet ili više seksualnih partnera u životu, u odnosu na one koje nisu pročitale ni jednu od 'nijansi'.

Bonomi je priznala da je ograničavajuće u istraživanju bilo to što nisu mogli otkriti jesu li ovakva ponašanja postojala i pre među ženama, no svejedno tvrdi da, ako i jesu ,čitanje ovakve literature predstavlja opasnost .

Nadlanu/PortalOko.hr

Pogledajte još