Štrajk advokata: Ko ne želi, ne mora!

U Advokatsku komoru Srbije juče ujutru stigao je dopis ministra pravde Nikole Selakovića, koji „predlaže” da Advokatska komora Srbije u roku od 48 časova stavi van snage uputstvo za postupanje advokata tokom protesta upozorenja sa obustavom rada od 17. septembra, zbog toga što je ovo uputstvo, kako se navodi u dopisu, protivno Ustavu i zakonu. Danas je Vlada Srbije donela rešenje po kojem se ovo Uputstvo obustavlja.

- Ako je nekog advokata Advokatska komora imenovala za branioca on ne može da obustavlja svoj rad jer dovodi u opasnost opštu bezbednost. Zamislite situaciju da dovodite pacijenta koji je u teškom stanju, a lekar kaže da ne može da ga operiše jer štrajkuje. Upravo to se dešava u ovoj situaciji. Zamislite da nema ko da odredi pritvor nekome ko je učinio teško krivično delo. Obustavljanjem Uputstva dat je znak advokatima koji žele da rade, iako možda zameraju mnoge stvari, da već sutra budu u sudnicama bez ikakve bojazni da će izgubiti licencu - kaže Nikola Selaković, ministar pravde.

Ako Advokatska komora Srbije ne postupi po predlogu Ministarstva pravde u ostavljenom roku, ministarstvo je dužno da postupi po članu 57. stav 2. Zakona o državnoj upravi i da predloži vladi donošenje rešenja kojim se uputstvo obustavlja od izvršenja i da pokrene postupak za ocenu njegove ustavnosti i zakonitosti , navedeno je juče u dopisu.

Uputstvom AKS bilo je predviđeno da tokom obustave rada advokati neće ulaziti niti boraviti u prostorijama sudova, tužilaštava ili organa uprave po bilo kom osnovu. Takođe, uputstvom je bilo predviđeno da tokom obustave rada advokati neće pristupati na suđenja niti u istragama i postupcima pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o priznanju krivice, kao i da neće pristupati u policiju u pretkrivičnim postupcima.

Na kraju uputstva izričito se navodilo da neizvršavanje odluka organa AKS predstavlja težu povredu dužnosti advokata, za šta se može izreći novčana kazna ili čak brisanje iz imenika advokata.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još