Ruski poslanici kritikuju Prohorova zbog kupovine NBA kluba

MOSKVA, 24. septembra 2009. (Beta-AP) - Odluka ruskog biznismena Mihaila Prohorova da kupi NBA ligaša Nju DŽersi Netse izazvala je različite reakcije u njegovoj otadžbini, pa čak i izjave da njegov čin nije patriotski.

"Ovakav potez ne mogu da okarakterišem drugačije nego kao nepatriotski", rekao je Aslambek Aslahanov, predsednik odbora za sport gornjeg doma ruske skupštine.

"U Rusiji takođe ima talentovane dece, ali nema razvoja sporta. Ne postoje napori da se ruski sport vrati na svetski vrh", dodao je Aslahanov.

Prohorov, zvanično najbogatiji čovek u Rusiji, juče je kupio 80 odsto akcija Nju DŽersija i preuzeo na sebe 50 odsto troškova za izgradnju nove hale tog kluba.

Ruski biznismen, koji je vlasnik i jednog dela akcija moskovskog CSKA, rekao je da kupovinom Nju DŽersija želi da sazna američki pristup treningu i da pomogne trenerima iz otadžbine da napreduju.

Poslanik Viktor Ozerov ocenio je da je Prohorov novac poslao u pogrešnom smeru.

"Nesporno je da je Mihail Prohorov uložio novac i u ruski sport, ali više bih voleo da je razmislio svemu i investirao tu sumu ovde", kazao je on.

Sergej Nečuvilin, šef katedre za sportski menadžer na fakultetu za finansije i industriju rekao je da potez Prohorova neće doprineti razvoju sporta u Rusiji.

"Roman Abramovič je kupio Čelsi, pa to nije pomoglo razvoju ruskog fudbala", naveo je on.

Ipak, Nečuvilin je dodao da odluka Prohorova ima uporište sa finansijsko-poslovne tačke gledišta.

"Bilo koja ekipa iz NBA lige, kao i svi najbolji evropski fudbalski klubovi, već su dobro organizovani, vrlo su konkurentni i poznati na tržištu i imaju veliki broj navijača. Ako u Rusiji kupite fudbalski ili košarkaški klub, morate da izgradite kompletnu sportsku i komercijalnu infrastrukturu", objasnio je on.

Prohorov se u mladosti bavio košarkom, a kupovinu Nju DŽersija mora zvanično da odobri i upravni odbor NBA lige.

Pogledajte još