Rusi traže Bulevar crvene armije

BEOGRAD, 25. septembar 2009. (FoNet) - Gradske vlasti u Beogradu za sada nemaju nameru da menjaju nazive ulica kako bi im vratili imena ruskih vojnika koji su učestvovali u oslobađanju Beograda u Drugom svetskom ratu, iako je to predlog za koji se zalaže ruski ambasador Aleksandar Konuzin,piše "Blic".

Iako se spekuliše da je razlog ovakvoj inicijativi i poseta ruskog predsednika Dimitrija Medvedeva prestonici Srbije, zakazana za 20. oktobar, za realizaciju ovakvog zahteva neophodno je da neko pokrene inicijativu, a do njegovog usvajanja može da prođe i nekoliko meseci.

Ovakav zahtev čuo se tokom skupa „Srpski narod pamti heroje“, koji je u sredu održan u Ruskom domu, na inicijativu Foruma za zaštitu ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, uz pomoć „Karić fondacije“.

Ambasador Konuzin tada je rekao da su posle Drugog svetskog rata mnoge beogradske ulice nosile imena sovjetskih heroja i vojskovođa, da je u međuvremenu došlo do promena tih naziva, ali da ih ljudi nisu zaboravili i da ih još nazivaju po imenima tih heroja.

To je slučaj sa ulicama poput Generala Ždanova (sada Resavska) i Maršala Tolbuhina (sada Makenzijeve). Nazivi ovih ulica promenjeni su još 1997. godine.

Pogledajte još