Ovo je životinja koja nosi virus ebole!

Kako je uopšte krenula zaraza ebolom pokušavaju da otkriju razni naučnici i biolozi, a u tome im pomaže i "World health organization". Prvi slučaj u kojoj je osoba bila zaražena ebolom je bio 1976. godine, a zarazilo se 600 osoba.
Svetska zdrastvena organizacija poprilično je sigurna da zna kako je sve počelo. Bolest je krenula iz Gvineje, afričke države gde se osoba zarazila nekom životinjom.
Proučavajući razmnožavanje virusa, biolozi tvrde da se infekcija proširila preko lekara tradicinalne medicine u Sijera Leoneu koji je lečenjem prenosio infekciju. Kada je jedna od tih osoba umrla od virusa, zarazila je još 14 drugih ljudi koji su pripremali telo za sahranu.
Od tamo se prenosio virus od jedne do druge osobe i tako je virus došao do Liberije. Amerikanci su testirali zaražene, ZMAPP tabletama koje su čak i uspešno lečile nekoliko zaraženih dok na nekima nije imala nikakvog efekta.
Ebola je do sada ubila preko 2500 osoba, a zaraženo je preko 5000 osoba.
25 godina kasnije, tačnije 2005. godine, istraživanja su dovela do toga da je virus sigurno u nekoj maloj životinji i zatim je testirano 679 šišmiša, 222 ptice i 129 malih kopnenih kičmenjaka, piše Yahoonews.
Jedine životinje u kojima je nađeno "skrovište" ebole bili su šišmiši. Tačnije, tri su specifične vrste tzv. 'voćni' šišmiši. Takođe takva vrsta 'voćnih' šišmiša pronađena je u Gvineji. Gde je upravo i počelo širenje bolesti i naučnici su sigurni da je izvor Ebole zapravo šišmiš.
Jedan od načina na koji se virus mogao proširiti je jedući supu od šišmiša što je popularno u Gvineji. "Nije ni toliko riskantno to što se jede skuvano pa dok se kuva temperatura ubija bakterije, riskantnije je to što se rukuje sirovim mesom", rekao je biolog Derek Gaterer.
"Uglavnom, Ebola kruži Afrikom već godinama i možda je počelo od čoveka, a možda i najverovatnije je od šišmiša, ne možemo biti u potpunosti sigurni ni za jedno. Glavno da se epidemija ne nastavi", nadodaje Gaterer.
Izvor: haber

Pogledajte još