"Drskost, arogancija, nekompetentnost": Advokati traže smenu ministra Selakovića!

Advokatska komora Srbije saopštila je danas svoje zahteve, među kojima je i smenjivanje ministra pravde, Nikole Selakovića.

"Drskost, arogancija, nekompetentnost, te sramno ponižavajući odnos prema advokaturi gospodina Selakovića su nezapamćeni u istorij Srbije. Komunikacija putem ultimatuma i pretnje krivičnim progonom, diskvalifikuju mladog ministra da pregovara sa predstavnicima više vekova stare profesije", ocenila je Komora.

Advokati traže i izmene Zakona o javnim beležnicima i pratećih zakona, bez narušavanja suštine uvedenog javno-beležničkog sistema, da bi se omogućilo advokatima da sastavljaju ugovore koje bi notari overavali.

"Nemamo ništa protiv notara (naprotiv), već se samo borimo za zaštitu Ustavnog poretka i slobodu ugovaranja građana Srbije koji moraju imati pravo izbora ličnosti kojoj će poveriti zastupanje u sastavu nekog ugovora", naveli su.

Advokati traže i izmene propisa iz oblasti poreske politike, sa ciljem da svako plati porez srazmerno dobiti koju ostvaruje.

Istakli su da nisu protiv plaćanja poreza, već za to da se nađe mehanizam da oporezivanje bude srazmerno ostvarenim prihodima svakog advokata, "a ne da se paušalne osnovice podižu u jednoj noći za 200 ili 300 odsto".

U Srbiji i dalje traje štrajk advokata, a Ministarstvo pravde vrši pritisak na advokate da počnu da rade, kazao je danas agenciji predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević.

On je naveo da je Ministarstvo pravde vršilo direktni pritisak na pojedine advokate da počnu da rade, "kako bi pokazali da je ministar Nikola Selaković bio u pravu".

Izvor: Blic

Pogledajte još