Dugoročna vremenska prognoza: Jesen i zima će nas iznenaditi!

Prema prognozama Republičkoh hidrometeorološkog zavoda, zime skoro i da neće biti. Posle kišovitog leta, pred nama su iznenađujuće topla jesen i zima.

Miholjsko leto u oktobru
Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.3ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha od 9.6ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće u granicma višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 18.5ºC.

Topliji i prosečno vlažan novembar
Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha od 4.8ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.4ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 11.1ºC.

Nema zime ni u decembru
Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.7ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha od 1.9ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.1ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 6.7ºC.

Nastavak blaže zime u januaru
Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.4ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od 0.4ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.8ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 4.6ºC.

Blaži februar
Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 1.1ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 7.4ºC.

Topliji mart
Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 4.3ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće malo iznad ili u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.4ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 12.9ºC.

Izvor: Blic

Pogledajte još