Svetski mediji o Prajdu u Srbiji

AFP napominje da se današnji Prajd smatra "ključnim testom" za Srbiju, kao kandidatom za članstvo u EU u smislu zaštite manjinskih prava.

Francuska agencija podseća da je Parada ponosa bila zabranjena u protekle tri godine nakon što su ultranacionalisti napali učesnike šetnje i sukobili se sa policijom na prvoj manfiestaciji te vrste koja je održana 2010, kada je povređeno 150 ljudi.

Nakon novih pretnji ekstremno desničarskih grupa uoči današnje Parade, na ulicama Beograda raspoređeno je nekoliko hiljada pripadnika specijalnih policijskih jedinica, policajaca sa opremom za suzbijanje nereda, oklopnih vozila i vodenih topova, navodi AFP.

Francuska agecija prenosi i da se sinoć oko 500 članova ultranacionalističke grupe "Dveri" sukobilo sa policijom kada su pokušali da dođu do zgrade Skupštine u znak protesta zbog planirane gej parade.

Nemački radio Dojče vele, u opširnom tekstu, prenosi da su protivnici održavanja Prajda najavili svoj skup za danas u 16 časova.

Pošto organizatori beogradske Parade ponosa nisu dobili obaveštenje o eventualnoj zabrani, o kojoj se sinoć raspravljalo na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, parada će biti održana, konstatuje nemački radio.

DV navodi i da je Viši prekršajni sud u Beogradu danas ukazao da se "sva lica koja policija bude privela dežurnom sudiji Prekršajnog suda, mogu nadati da će biti procesuirana po hitnom postupku".

Radio Slobodna Evropa prenosi da su na beogradskim ulicama raspoređeni konjica, policajci sa psima, oklopna vozila, kao i da je, u odnosu na Paradu ponosa 2010, policija danas napravila širi prsten koji zatvara centar grada.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je u nedelju da prilikom održavanja Parade ponosa u Beogradu ne sme da bude nasilja jer se u Srbiji poštuju Ustav i zakoni, podseća RSE.

Ovaj radio podseća i da je pre pet godina, nekoliko dana pred najavljenu a neodržanu Paradu ponosa, na smrt pretučen dvadesetosmogodišnji Francuz Bris Taton koji je u Beograd došao da podrži svoj sportski klub.

I RSE i DV navode da je sinoć na skupu protivnika Prajda bilo i sveštenih lica.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.