Srbija u centru medijske pažnje: Stižu pohvale iz celog sveta zbog "Parade"

Danas je Srbija u centru pažnje svetskih medija zbog Parade ponosa, a čestitke na njenom održavanju našoj zemlji stižu sa svih strana.

Britanski Forin ofis čestitao je danas Srbiji na uspešnoj Paradi ponosa u Beogradu, a Vladi Srbije na stvaranju odgovarajućih uslova za održavanje prve takve manifestacije od 2010. godine.

Britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington pozdravio je današnje održavanje beogradskog Prajda i izrazio zadovoljstvo što je “raznolikost Srbije proslavljena u prisustvu velikog broja ljudi”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu britanske vlade.

- Vlada Srbije zaslužuje priznanje što je, nakon što je u protekle tri godine Parada bila zabranjena iz bezbednosnih razloga, stvorila uslove da se Parada održi, i nije ustuknula pred pretnjama netolerantne manjine – saopštio je Lidington.

Komesar za proširenje Štefan File danas je u ime Evropske unije pozdravio održavanje Parade ponosa u Beogradu i osudio pretnje desničarskih organizacija pripadnicima LGBT populacije.

- Odajemo počast pripadnicima službi bezbednosti koji su zaštitili učesnike Parade – navedeno je u saopštenju za medije iz Fileovog kabineta, uz pohvale liderima političkih stranaka, poslanicima i predstavnivima civilnog društva koji su podržali održavanje ove manifestacije.

Zapadni mediji su izvestili da je u Beogradu, prvi put posle 2010. godine, održana Parada ponosa, uz masovno policijsko obezbeđenje, i ocenili da je Srbija, kandidat za članstvo u EU, želela da pokaže da poštuje prava svih građana.

BBC je ocenio da je glavni motiv za odluku da se dozvoli održavanje Prajda nesumnjivo bila želja Srbije da pokaže Briselu toleranciju.

Vučić je dana izjavio kako je ponosan na građane i policiju, zato što je "Parada" prošla bez većih incidenata.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još