Da li znate koliko je Srbiju koštala Parada ponosa?

Direktni troškovi održavanja Parade ponosa, tačnije njenog obezbeđivanja, iznose najmanje 400.000 evra, a posredni zbog izgubljenog prihoda privrede u Beogradu više stotina hiljada evra. Ukupan ceh na kraju bi mogao dostići i milion evra.
Srbija dobija pohvale iz celog sveta jer je organizovala Prajd.

Velimir Lukić, koji predsedava predsedništvom Nezavisnog sindikata policije, konstatovao je za Kurir da je angažovanje policije, po gruboj računici, koštalo oko 50 miliona dinara, pošto su morale da se plate dnevnice za 7.000 njenih pripadnika, lanč-paketi, gorivo, iznajmljivanje autobusa...
Pogledajte kako je izgledao sukob demonstranata i policije u Bulevaru kralja Aleksandra,
- Najveći trošak su dnevnice i gorivo za vozila MUP. Helikopter je katastrofa! Sat leta nije manje od hiljadu evra, a kružio je ceo dan. Možda je bilo bolje da je policajcima isplaćen dug za naknadu za odlazak i dolazak s posla u poslednjih 12 meseci - smatra Lukić.

Troškovi angažovanja policije

- 175.000 evra - dnevnice za 7.000 policajaca po 25 evra -
70.000 evra - 7.000 lanč-paketa po 10 evra - 145.000 evra - gorivo i iznajmljivanje autobusa - 10.000 evra - helikopter, sat leta košta 1.000 evra
UKUPNO: 400.000 evra


Šteta za privredu manja nego 2010. godine
Dragoljub Rajić, konsultant Mreže za poslovnu podršku, kaže da je ove godine šteta za privredu glavnog grada manja nego 2010. godine, kad je tokom i posle Parade bilo nereda. Tada je zbog prinudno zatvorenih radnji, polupanih izloga i krađe robe iznosila 1,2 miliona evra.

Kafedžije najviše osetile jučerašnju šetnju
- Najveća šteta juče je bila za kafiće, kladionice i jedan broj restorana koji rade nedeljom, ali i sve prodavnice odeće i obuće u centru grada. Teško je proceniti štetu... Bila je nedelja, trebalo bi znati koliko je objekata uopšte radilo, i to pomnožiti s dnevnim prometom, pa bismo imali iznos. Svakako je reč o više stotina hiljada evra - navodi Rajić.

Vučić o Paradi: Koštala je više nego što bih želeo
Na vanrednoj konferenciji za štampu premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan i na građane i na policiju što je Parada ponosa prošla mirno, bez ijednog polupanog prozora.
Na pitanje koliko je koštalo angažovanje policajaca za Paradu, Vučić je odgovorio:
- Mnogo je koštalo, mnogo više nego što bih želeo da nas je koštalo.
Premijer je kazao i da se ne slaže sa ocenom da je grad juče bio pod opsadom, te istakao da je policija radila svoj posao i da je država bila organizovana bolje nego ikad. On je dodao da policija radi na tome da se otkrije ko je učestvovao u napadu na televiziju B92.

Izvor: Kurir

Pogledajte još