Kako napraviti privremenu tetovažu kanom?

Oslikavanje tela kanom se tradicionalno radi u arapskim zemljama, a poslednjih godina je postalo popularno i u Evropi kao privremena tetovaža. Tetovaže od crne kane mogu da budu veoma lepe, a zahvalne su jer nisu trajne. Kada crtež izbledi može da se iscrta neka druga slika, čak i na nekom drugom mestu na telu.

1. Crteži mogu da se rade crnom kanom, crvenom, ili u kombinaciji ove dve i još neke boje. Ako imate vešte ruke, ili crtež nije komplikovan, možete da radite slobodnom rukom. Inače je bolje da se željena slika najpre nacrta, ili da se radi pomoću već pripremljenog šablona.

2. Ovi crteži izblede od jedne do 4 nedelje zavisno od toga na kojem se mestu na telu nalaze i od vremena sušenja kane na koži posle crtanja. Trajnost crteža zavisi i od tipa kože koju imate.

3. Obično se iscrtavaju ruke, stopala i ledja, mada se slike mogu iscrtavati svuda po telu, gde god nam je volja. Ovo je odličan način da se prekriju stari, ružni ožiljci zbog kojih u letnjem periodu devojke izbegavaju da obuku ležerniju odeću.

4. Za smesu od kane za iscrtavanje potrebno je spremiti:
- Kanu u prahu željene boje- Indijska kana daje najbolje rezultate
- Vruću vodu
- Sok od limuna, ili malo limuntusa
- 1 kašičica šećera, ili meda

5. U činiju sipati kanu, sok od pola limuna, ili malo limuntusa, dodati vruću vodu i dobro izmešati da se napravi glatka smesa gustine jogurta, zatim dodati šećer, ili med. Šećer se dodaje da smesa prilikom sušenja na koži ne bi pucala. Ostavite kanu da malo odstoji, ona će nabubreti i dobiće na gustini.Smesa je dobra kada ako se ne se razliva po koži dok crtate i ako njome možete da iscrtate neprekidnu liniju. Ukoliko je smesa previše gusta i nije moguće iscrtati neprekidnu liniju dodajite pomalo vruće vode sve dok ne dobijete željenu gustinu.

6. Napravite šablon:
1. Nabavite paus papir, crvenom hemijskom olovkom nacrtajte na njemu ono što želite, ili precrtajte željenu sliku. Ukoliko nemate neku određenu ideju, ili smatrate da ne umete da nacrtate lep crtež, na internetu se mogu naći divne ideje za šablon – budući crtež.
2. Očišćenu kožu namažite nekim dezodoransom u stiku, pa prilepite paus papir na kožu onom stranom na kojoj ste crtali i slika će se precrtati.

Iscrtavanje kože kanom:

1. Mesto koje želimo da iscrtamo najpre dobro oprati, osušiti, a zatim očistiti alkoholom.

2. Crvenom, ili crnom hemijskom olovkom nacrtati na koži željeni crtež, ili ako imate gotov šablon prenesite ga na kožu.

3. Tvrdom četkicom zahvatati pomalo paste i pažljivo crtati – podebljati već nacrtan crtež na koži.

4. Čačkalicu ubodite u staru hemijsku olovku i njome možete da crtate tanje linije.

5. Ukoliko negde stavite više paste nego što bi trebalo, skinite je pomoću štapića za uši, ili čiste čačkalice.

6. Kada završite sa nanošenjem paste od kane, ostavite je da se osuši na koži, bar jedan sat, a može i duže.

7. Osušenu pastu sa kože skinuti starim peškirom, lagano, bez mnogo trljanja.

8. Zaštitite vaš crtež od vode, znoja, itd. Posle skidanja kane, koža mora da ostane suva najmanje 24 sata, a neki preporučuju da se ne kvasi i do 48 sati. Za to vreme iscrtani predeo ne sme ni kremom da se namaže.

9. Iscrtavanje obrva kanom kao privremeno – trajna šminka:
Crnom, ili braon kanom se mogu iscrtati obrve. Na taj način dobijamo privremenu tetovažu, koja će trajati mnogo više nego bilo koja šminku. Za iscrtavanje obrva koristite kanu napravljenu na već opisan način.

Saveti

1. Da bi ova privremena tetovaža - crtež duže trajala, treba izbegavati sapun i trljanje kože.

2. Preporučljivo je da se na nekim delovima tela, kao što su leđa na primer, jedan dan pre početka rada uradi piling.

3. Umesto vode kana se može mešati i sa crnim vinom, kafom, a umesto limuna se može staviti malo sirćeta.

4. Kada boja počne da se skida i slika više ne bude lepa, ostatak može da se skine acetonom.

Upozorenja

1. Nekoliko dana pre nego što počnete sa slikanjem uradite test! Kana može da izazove alergijske reakcije. Test se radi tako što se malo praha umuti sa malo vode i namaže na podlakticu. Ukoliko primetite bilo kakve sumnjive promene, odustanite od slikanja vaše kože kanom.

2. Ukoliko na mestu koje želite da oslikate-tetovirate imate sitne dlačice, obavezno ih uklonite pre početka rada. Ukoliko ih ostavite i one će primiti boju koja će trajati mnogo duže nego na koži. Crtež crvene boje može da izgleda veoma lepo, ali sitne crvene dlačice neće biti privlačne.

kakopedija

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.