OTKRIJTE: Čemu nas sve uči joga

Bez obzira vežbamo li sami na nekom proplanku ili na intenzivnom seminaru joge sa prvoklasnim majstorom, ono što naučimo na prostirci nije dovoljno. Da bi naš život procvetao, u njemu moramo primeniti ono što iskusimo dok vežbamo.

Prepoznajemo svoje prirodno disanje kako bismo ga mogli bolje primeniti u jogi i u životu.

Ovo je jedna od najvećih lekcija kojima nas poučava joga. Ako postoji nešto od vitalne važnosti na šta potpuno zaboravljamo ili to pogrešno upotrebljavamo, a da toga uopšte nismo svesni, to je disanje. A disanje je život . Nesvesno, ugušeno i nepravilno disanje, što je karakteristično za većinu ljudi, postaje obično preživljavanje.

Oslobađanje tenzije i blokada iz delova tela koji se prirodno pokreću dok dišemo, naročito iz dijafragme i abdomena, zauzima važno mesto u jogi. Konačno, da bismo prodisali i prepoznali svoje slobodno prirodno disanje , treba osloboditi životnu energiju koja rukovodi dahom. A kad se to dogodi, ponovo ćemo biti priključeni na bezgranični izvor energije. I tu je tajna za nepresušni izvor entuzijazma, inspiracije i istrajnosti da nastavimo na svojem putu gde nas srce vodi.

yoga instructor new zealand

Jogom istražujemo svoje telesne i mentalne granice kako bismo se otvorili iznutra i realizovali svoju neograničenu prirodu.

U životu retko kada imamo snage da se suprotstavimo sopstvenim ograničenjima. Gotovo nikad namerno ne izlazimo izvan svojih sigurnih okvira pa i ne znamo gde su nam sve limiti. S druge strane, osim što su odlučili da izađu iz svog malog sigurnog sveta (čaure), svi koji sede na toj joga prostirci namerno flertuju s telesnim i mentalnim ograničenjima učeći na taj način kako se otvoriti telom, disanjem, emocijama i umom. U hatha i raja jogi to je ceo proces ili unutrašnje putovanje u prirodno stanje našeg bića radi saznanja ko smo i šta smo zapravo.

Učimo kako naizmenično imati kontrolu i biti predan

Jedan od glavnih razloga zbog kojih završavamo u neravnoteži jeste to što ne znamo da balansiramo između kontrole i puštanja. Na primer, kad kontrolišemo stvari, tada smo gotovo neizbežno i napeti. Ako se pak prepustimo, imamo tendenciju da gubimo kontrolu nad situacijom. Budući da nas i sama pomisao na to plaši, većina ljudi grčevito naginje kontroli, okrećući pritom glavu od prepuštanja prirodnom toku.

Otuda toliki problemi s napregnutim živcima (čitaj , glavoboljom) i zakočen emocijama. Joga taj problem vrlo uspešno "leči".Praktikujući je, imamo priliku da otkrije i zatim razvijati sposobnost da kontrolišemo i budemo predani naizmenično, zavisno o potrebi. Život i psihofizičko blagostanje rezultat su sinteze suprotnosti.

Pogledajte još