Od 2015. minimalac 121 dinar na sat

Vlada Republike Srbije donela je odluku da visina minimalne cene rada u Srbiji u 2015. godini iznosi 121 dinar po radnom času, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Ova odluka će, kako je saopštila vladina kancelarija za saradnju sa medijima, biti primenjivana od 1. januara 2015. godine. Minimalna cena rada u Srbiji nije bila povećavana od 2012. godine.

Ovo povećanje od 5,2 odsto odraziće se na povećanje prosečne minimalne zarade. U narednoj godini minimalna mesečna zarada zaposlenog iznosiće najmanje 28.430,50 dinara, odlučeno je na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Inače, sindikati i poslodavci na sednici Socijalno-ekonomskog saveta pre dve nedelje nisu uspeli da usaglase stavove budući da su poslodavci bili protiv toga da se ona povećava jer se, kako su isticali za to nisu stekli uslovi, a sindikati su se držali stava da bi ona trebalo da iznosi 137, 9 dinara po radnom satu.

Kako nisu postigli dogovor, odluku o tome donela je Vlada Srbije.

Poslednji put cena rada korigovana je u aprilu 2012. godine i to sa 102 na 115 dinara po radnom satu.

SSSS i Unija poslodavaca nezadovoljni povećanjem cene rada

Savez samostalnih sindikata Srbije (S S S S) i Unija poslodavaca nezadovoljni su odlukom Vlade Srbije.

Sindikalci, naime, smatraju da je cena rada i sa povećanjem ostala niska, a poslodavci da minimalnu cenu rada nije trebalo povećavati, ali da će oni tu odluku prihvatiti.

Odluku o povećanju minimalne cene radra vlada je donela pošto na Socijalno-ekonomskom savetu nije postignuta saglasnost s obzirom na to da su se sindikati zalagali da cena rada bude 137,9 dinara.

Potpredsednik Samostalnih sindikatra Srbije Zoran Mihajlović rekao je Tanjugu da taj sindikat nije zadovoljan odlukom vlade, ocenjujući da vlada krši Zakon o radu, koji je sama donela.

"To je cena rada koja apsolutno ne može da zadovolji minimalnu potrošačku korpu, za te ljude koji će primati minimalac čitave 2015.godine", ukazao je Mihajlović i dodao da je cena od 121 dinara po satu ispod svakog kriterijuma.

Mihajlović je napomenuo da je Samostalni sindikat očekivao da će vlada danas doneti odluku o povećanju cene rada, s obzirom na to da je poslednji dan za donošenje odluke o minimalnoj zaradi.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebjoša Atanacković rekao je Tanjugu da će, bez obzira što UPS nije bio za povećanje cene rada, prihvatiti odluku Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, moglo se očekivati da će doći do povećanja cene rada, iako se UPS tome protivilo, jer se nisu stekli uslovi za to.
"Ostaje da se vidi kako će to izgledati u praksi, budući da se očekuje smanjenje zarada zaposlenih u javnoj upravi", kazao je Atanacković.

Predsednik UPS-a je dodao da se podizanjem cene rada sa 115 na 121 dinara po satu prakticno vraćamo na odnos prosečne i minimalne zarade koji je bio 2012. godine.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" Branislav Canak izjavio je danas, povodom odluke Vlade Srbije da minimalnu cenu rada poveća za 5,2 odsto, da je manje važna cifra, već je važno njeno zvanično obrazloženje kako se do nje došlo.

"Tražićemo od njih (Vlade Srbije) da poštuju Zakon. Ako je po zakonu, nema šta da se bunimo. Ako nije po zakonu, onda treba svi u Srbiji da se bune, a ne samo mi", rekao je predsednik sindikata "Nezavisnost", povodom odluke vlade da cenu rada poveća sa 115 na 121 dinar.

Upitan da li će sindikat "Nezavisnost" zvanično reagovati na odluku vlade, Čanak je rekao da on neće da se buni jer i ne živi od minimalca, te da to treba da čine oni koji zavise od tog povećanja.

"Cifra povećanja nije bitna, bitno je i mi jedva čekamo da vidimo obrazloženje zvanično, kako je propisano zakonom, kako su došli do cifre od 121 dinar. Ništa drugo. Samo da vidimo, kako će to da obrazlože", rekao je Čanak.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.