Premijera filma „Restart“ Dejana Petrovića

reditelj, scenarista i producent: Dejan Petrović
direktor fotografije i montažer: Sreten Vuković
kompozitor: Vojin Ristivojević
trajanje: 43 mniuta

„Restart“ je priča o čoveku koji je odlagao buđenje. Nakon desetogodišnje pasivnosti i samoizolacije, slikar Darko Babić prihvata poziv galerije u rodnoj Požegi, da u njoj izlaže. Time započinje desetomesečni proces pripremanja izložbe, ali i neizvesni period borbe sa pasivnošću, navikama i sopstvenim ograničenjima. Uz poziv, umetnik prihvata i rizik da zidovi galerije ostanu prazni.

„U vremenu kolektivne bezvoljnosti i pasivnosti, odlučili smo da snimimo dokumentarac o nama, o njima, o ljudima koji najveći deo svog života provedu u pasivnosti, u okovima navika i uspavanosti, u odlaganju akcije i odbacivanju odgovornosti. Poželeo sam da snimimo film o svima nama koji smo spremni da kritikujemo, koji uvek znamo gde je cilj, ali ponekad nemamo snage ili hrabrosti ni da započnemo trku koja nas do njega vodi“, kaže reditelj filma Dejan Petrović, i naglašava: „Pitamo se, odakle potreba da se neprestano odlaže buđenje, ustajanje, izlazak iz spavaone u kojoj se nalazimo. Kako se to neko probudi i pokrene? Da li čovek može i sme sebi da dozvoli toliki luksuz, da samo pasivno, sa strane, posmatra sopstveni život? Ili će uzeti svoj život u svoje ruke i preuzeti odgovornost za odluke koje donosi? Kako napraviti prvi korak i pokrenuti se?“

„Snimili smo dokumentarac o umetniku, Darku Babiću, koji više od deset godina živi skrajnut od aktivnih socijalnih kontakata i pasivan po pitanju sopstvenog stvaranja, o čoveku od koga sredina i društvo više ništa ne očekuju, čoveku koji je prestao da očekuje od drugih, o čoveku koji je, naizgled, izgubio i svoja očekivanja“, „RESTART je priča o pronalaženju novog smisla i nove pokretačke snage, o razbijajanju predrasuda, o povratku dostojanstva; o prijateljstvu i ljubavi; o jednakoj važnosti svakog koraka, kao i cilja ka kome idemo“.

http://www.kcb.org.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.