Svilanović: Želimo u EU jer želimo vladavinu prava!

Srbija i zemlje regiona ne gledaju, kao ranije, na EU kao na "ekonomski raj", već se nadaju da će živeti u pravnoj državi, rekao je na četvrtom Beogradskom bezbednosnom forumu.

"Rekao bih da postoji svest u regionu da dok se zemlja približava EU, na putu kroz pregovore i procese probližavanja, postaje bolja. To je stav koji dele građani u svim zemljama, sa ciljem da dobiju zemlju u kojoj žele da žive u godinama koje dolaze", istakao je i dodao da ga zato ohrabruje kada čuje da postoji podrška u korist EU.

Svilanović je objasnio da je Savet za regionalnu saradnju tu da pomogne zemlajama da se pridruže EU i NATO ako žele.

Komentarišući rezultate istraživanja na temu transatlatnskih trendova za ovu godinu, koji su izloženi na panelu na kojem je govorio, Svilanović je izrazio uverenje da ta istraživanja reflektuju tenzije koje vidimo oko Ukrajine, ali i dubok trag ekonomske krize u zemljama oko nas.

"Svi smo pogođeni krizom. Kriza je teško pogodila sve građane šire Evrope, a ne samo članice EU", ocenio je Svilanović.

On je objasnio da članstvo EU daje zemljama regiona bezbednu luku pred svim spoljnim izazovima uključujući bezbednosne kojih, kako je ocenio, sigurno ima.

"Ima bezbednosnih izazova u regionu, a i onih koji dolaze spolja ili se reflektuju na region", rekao je on, dodavši da su među izazovima i korupcija, ekonomska kriza, čije su posledice smanjenje srednje klase i rast siromaštva, a to utiče i na politiku.

Na panelu su učestvovali i ambasadori SAD i EU i Italije u Beogradu, Majkl Kirbi, Majkl Devenport i Đuzepe Manco, kao i Konstanca Štelcenmuler, viši transatlantski saradnik Nemačkog Maršalovog fonda SAD.

Beogradski bezbednosni forum, u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koji je okupio 450 učesnika, traje do 2. oktobra. Novinska agencija Tanjug je medijski pokrovitelj foruma.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još