UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Beskućniku karcinom pojeo pola lica, lekari ga vratili na ulicu!

U nedelju, 21.09. jedan Beograđanin pronašao je na Petlovom brdu beskućnika Aleksandra Krnetu u katastrofalnom stanju, kojem fali polovina lica. Humani Beograđanin je u svom saopštenju za medije naveo da je Krneta danima ležao nepokretan, u velikim bolovima, hraneći se samo hlebom udrobljenim u vodu i sećerom. On je odmah odlučio da pomogne u bolničkom zbrinjavanju bolesnog beskućnika.

U popodnevnim časovima stigli su na ORL Hitnu službu, odakle kreću problemi.

"Nije hitan slučaj"
Kako tvrdi Krnetin spasilac, jedna doktorka je Aleksandra pregledala i konstatovala da je u pitanju karcinom i pritom mu stavila samo rivanol rastvor na ranu, uprkos njegovom teškom stanju.

Zatim je ista doktorka pozvala jednu koleginicu radi konsultacije koja je kategorički rekla da Aleksandar nije hitan slučaj zato što ne krvari i ne guši se, i da kao takav ne potpada pod njihovu nadležnost već nadležnost Maksilofacijalnog odeljenja.

Tada su dobili uput za maksilofacijalno gde mogu da odu tek sutradan ujutru.
- Iako vidljivo neuhranjenom i opšte telesne slabosti Aleksandru na ORL Hitnoj službi ne daju ni infuzuju, ne vade mu krv, ne slušaju mu srce i pluća, niti ga šalju na urgentno snimanje. Iako sam insistirao, pošto je Aleksandar sve vreme bio u velikim bolovima, lekari odbijaju da mu daju bilo kakav analgetik, objasnivši da nisu nadležni za to i da nemaju kod sebe takvu vrstu lekova – opisuje dobri Samarićanin.

Propusti u lekarskom izveštaju
Kada je humani Beograđanin pitao šeficu dežurne ekipe šta dalje da rade, pošto oni odbijaju da ga zadrže na kliničkom lečenju, ona mu je rekla da uopšte nije upućena u takve stvari, pa im tako niko ni na koji način nije pomogao, a u izveštaju su izostavili da napišu da je Krneta nepokretan, opšte slabog stanja i u jakim bolovima.

Tog dana dobijaju uput za ORL i maksilofacijalno na osnovu kog je hitna pomoć obavezana na transport pacijenta, kao i kontakt transportne službe hitne pomoći na koji treba da se jave sutradan u vezi sa prevozom.

Sutradan, u ponedeljak, tek nakon tri, četiri poziva i oko sat vremena vozilo je konačno stiglo i prevezlo ih na Maksilofacijalno.

Bolestan i napušten
Kada su stigli, jedan doktor je obavio pregled i Krneti stavio rivanol rastvor na ranu i zatim su mu uradili biopsiju. Ponovo mu ne daju ništa protiv bolova, ni infuziju, niti ga šalju na urgentno snimanje, iako pacijent već drugi dan trpi nesnosne bolove.
Ne samo da Aleksandar Krneta nije dobio hitno lekarsko zbrinjavanje, već je čak i izvređan kada je glavna sestra počela uvredljivo da ga ispituje zašto je sebi dozvolio tako da se upropasti i zašto nije došao ranije na pregled.

Beograđanin tvrdi da je Aleksandar bio pre oko osam meseci na pregledu i da je tada imao samo na rane na nosu, ali je imao čitav nos i usta. Tada su ga na Urgentnom poslali da traži uput za lečenje u svom Domu zdravlja iako im je on naglasio da kao beskućnik nema zdravstvenu knjižicu. Takođe, tada ga nisu uputili u njegova zdravstvena prava, a ni na mesto na kojem može da se leči, niti su kontaktirali socijalnu službu ili prihvatilište, ostavivši ga bespomoćnog sa bolešću koja je napredovala.
- On je tako razočaran zbog tretmana koji je dobio pre osam meseci prestao da ide kod lekara i bolest se progresivno pogoršala do trenutka kada mu je prvo otpao nos, a zatim i ostatak lica, gde su usta. Sestra je takođe bila neprijatna i prema meni i u više navrata je tvrdila da on sigurno laže, da nema šanse da je bolest toliko uzanpredovala za samo dve godine i da, po njenoj proceni, karcinomu je potrebno barem pet, šest godina da toliko uznapreduje.
Šokantan momenat je bio kada me je ta glavna sestra upitala zašto se ja nerviram, ljutim i pravim frku, kada on meni nije ni rođak niti poznanik – opisuje spasilac.

Prihvatilište
Tada je Beograđanin pokušao da objasni da Aleksandar zaslužuje medicinsku pomoć kao i svaka druga osoba, bez obzira na činjenicu da je beskućnik.
Istog dana stigli su u prihvatilište za beskućnike u Kumodraškoj ulici, gde su ga socijalne radnice prepoznale kao starog korisnika prihvatilišta, rekavši da je pre dve godine bio potpuno zdrav, sa kompletnim licem i bez vidljivih tragova karcinoma.
On je istog dana upao i u žučnu raspravu sa dvojicom lekara Maksiofacijalnog odeljenja koji su pokazali potpuno nezainteresovanost za zbrinjavanje Krnete.

Nakon toga ih šalju od vrata do vrata i od lekara do lekara.

- Posle drugog odlaska na šalter šalju nas na sprat, gde Aleksandra oko 13 sati pregleda internista i prvi put posle dva dana razvlačenja po Kliničkom centru dobija konkretniji pregled. Slušaju mu srce i pluća, mere mu pritisak, vade krv za analizu i konačno mu daju injekciju trodona – ističe humani Beograđanin.
Oko 14 sati, dolazi socijalni radnik Urgentnog centra i na njegovu inicijativu uspevaju da prebace Krnetu u privhatilište za beskućnike gde je zbrinut tek posle osam sati cimanja, trpeći jake bolove.

Izvor: Alo

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.