Da li nas očekuju nova poskupljenja?

0

Da li inflacija može da se vrati u očekivane okvire ukoliko cene ne budu povećane?

U pismu premijeru, guvernerka NBS objašnjava da je inflacija ove godine bila manja od očekivane zbog neočekivano niske cene hrane. Cene hrane ostaće iste, kažu za B92 u Ministarstvu trgovine.

“Znate da cene hrane zavise od kretanja osnovnih proizvoda, kretanja kursa, s obzirom da je to za sada sve u redu mislim da ne treba očekivati značajnija poskupljenja”, kaže Mladen Radović iz Ministarstva trgovine.

Uprkos tome što cene hrane ostaju nepromenjene, u NBS su uvereni u povratak inflacije u ocekivane okvire do kraja godine.

“Mi očekujemo da ce se inflacija vratiti u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja godine, iako je došlo do odlaganja korekcija energije, ona bi trebalo da bude u granicama cilja. od 2, 5 do 5,5 odsto. Naš cilj je 4 posto”, kaže Veselin Pješčić viceguverner Narodne banke Srbije.

Iako hrana neće poskupeti, građane oštećene smanjenim penzijama i platama, i sama pomisao da bi to moglo da se dogodi – brine.

Ipak, građani , za sada, mogu da odahnu. Iz ministarstva energetike kažu da ce i cena struje ostati nepromenjena. Ipak, niko se ne usudjuje da predvidi sta donosi prolece 2015.

Nadlanu / izvor: B92

Foto: Arhiva Nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.