CIKLUS ŠPANSKIH FILMOVA: POČASNE NAGRADE GOJA

2. oktobar

20:00 Projekcija filma „Dobro došao kući“

Eva i Samuel su mladi zaljubljeni par koji je nedavno započeo zajednički život. Samuel pronalazi posao kao fotograf u jednom magazinu gde upoznaje nove kolege: atraktivnu urednicu vesti, oštrog filmskog kritičara, neobičnog ekonomskog novinara, iskusnog sportskog novinara i frustriranog kantautora koji uređuje muzičke stranice. Okružen njima, Samuel pokušava da prevaziđe poteškoće zajedničkog života sa Evom. Njegova oduvek zaštitnički nastrojena majka (Konća Velasko) plaši se da će njen sin počiniti njene greške iz prošlosti. Upravo će prošlost “potražiti” Samuela kroz susret sa Nijeves, njegovom drugaricom iz detinjstva. Međutim, situacija će početi da se razrešava kada Eva kaže Samuelu da čekaju dete. “Dobro došao kući” je film o problemima sazrevanja, ljubavna priča koja oslikava samo neke od brojnih protivrečnosti života.
Počasna Goja nagrada za Konću Velasko.

(old_image)

3. oktobar

20:30 Projekcija filma „Četvrti sprat“

Migel Anhel, Isan, Dani i Horhe su dečaci koji se svojom razdraganošću suprotstavljaju gorkoj sudbini i uspevaju da učine podnošljivim period oporavka na onkološkom odeljenju jedne bolnice. U ovakvoj situaciji Ćelavci otkrivaju značaj drugarstva i pripadnosti grupi. Ali, naspram kolektivnoj reafirmaciji, oni su zasebne ličnosti koje drugačije reaguju na situaciju u kojoj se nalaze: usamljenost prividno samodovoljnog Migela Anhela, Horheov strah od dijagnoze, Isanova neizbrisiva sećanja, Danijevo emotivno rastrojstvo… Humor je glavna snaga kojom Ćelavci pokušavaju da preokrenu svoju sreću.
Počasna Goja nagrada za Antonija Mersera.

(old_image)

18:00 Projekcija filma „Eskilaće“

Markiz od Eskilaćea stiže u svoju rezidenciju, u Kuću sedam dimnjaka, nakon što mu je imanje napadnuto u pobuni, na praznik Cveti 1766. godine. U pratnji svog sekretara, Antonija Kamposa, konstatuje užasne posledice pljački koje je pretrpela njegova kuća. Tu zatiče služavku Fernandu pokraj sluge koji je izgubio život tokom nereda. Na putu ka kraljevskoj palati priseća se svojih ministarskih dana i poteškoća koje je imao u nameri da sprovede u delo plan o modernizaciji, dobrim delom baš zbog njemu bliskih osoba, poput njegove supruge Pastore. Takođe, tada se priseća i svoje poslednje avanture sa Fernandom.
Počasna Goja nagrada za Hosefinu Molinu.

(old_image)

4. oktobar

20:30 Projekcija filma „Uspomena palog anđela“

U jednoj staroj crkvi u centru grada nekoliko vernika biva otrovano i umire nakon pričešća. Policija započinje istragu. Istovremeno, sveštenici iz crkve počinju da pate od čudnih halucinacije. Sve ukazuje da iza ovih dešavanja stoji banda koja trguje novim sintetičkim drogama, ali leševi žrtava oživljavaju nakon autopsije. Ovim događajima započeće jedna nova era, baš kao što je predskazala jedna mračna, misteriozna knjiga koja se sada ponovo pojavila.
Počasna Goja nagrada za Hosea Luisa Lopesa Vaskesa.

(old_image)

18:00 Projekcija filma „Pasja glava“

“Pasja glava“ je priča o Samuelu, momku od 18 godina koji od malena pati od retke neurološke bolesti. Povremeno gubi sluh, vid, ne može da hoda ni da komunicira. Zbog toga je u porodici rastao pod staklenim zvonom, udaljen od svega. Splet okolnosti će ga odvesti u Madrid, gde upoznaje devojku od dvadeset i nešto godina po imenu Konsuelo, jednako ometenu kao on. Između njih će se razviti jedna neobična veza. Neobična baš kao što su i oni.
Počasna Goja nagrada za Manuela Aleiksandrea.

(old_image)

5. oktobar

20:30 Projekcija filma „Nedeljna svetlost“

U Sensijelji, malom mestu u Asturiji, žestoka borba između dve političke grupacije donosi nesreću dobrodušnom i nevinom paru: Urbanu i Estrelji. Urbano, sekretar u gradskoj upravi, je liberalna osoba i idealista, ali jedan od članova zavađenih političkih struja smatra ga pripadnikom suprotne grupe i odlučuje da mu se osveti zbog njegove neutralnosti tako što mu siluje devojku u nedelju pred venčanje. I to baš u trenucima kada Urbano razmišlja o nečemu što ga fascinira: nedeljna svetlost potpuno je drugačija od svetlosti ostalih dana, nedeljom izgleda kao da je Sunce okrenuto licem ka Zemlji, teško je nedelju ne provesti kraj svog bližnjeg.
Počasna Goja nagrada za Alfreda Landu.

(old_image)

18:00 Projekcija filma „Put posut zvezdama“

“Put posut zvezdama” je priča o starcu Alfonsu koji je celog života živeo u istoj kući u rodnoj Kantabriji i u čiji život naviru ne samo sećanja, nego i novi, nepoznati ljudi: jedan je biciklista kome treba trener, a drugi je novi bogataš koji želi da otkupi Alfonsovo imanje i tu započne biznis. Oni će mu život učiniti zanimljivijim i izazovnijim, a njega samog – još boljim.
Počasna Goja nagrada za Marija Kamusa.

(old_image)

http://belgrado.cervantes.es

Pogledajte još