Čulo mirisa će odrediti koliko ćete još živeti!

U istraživanju u kojem je učestvovalo 3.000 odraslih, 39 odsto sa najslabijim čulom mirisa umrlo je u narednih pet godina, u poređenju sa 10 odsto koji su pravilno identifikovali mirise.

Naučnici kažu da gubitak čula mirisa ne prouzrokuje direktno smrt, ali može da bude znak upozorenja. Istraživači sa Univerziteta u Čikagu zatražili su od lica od 57 do 85 godina da učestvuju u kratkom testu mirisa koji je uključivao identifikovanje posebnih mirisa nanesenih na vrh olovke. Među ponuđenim mirisima bili su pepermint, riba, pomorandža, ruža i koža.

Pet godina kasnije, 39 odsto ispitanika koji su imali najniži rezultat je umrlo u odnosu na 19 odsto sa umerenim rezultatom i 10 odsto sa odličnim rezultatom.

Uprkos činjenici da su u obzir uzete stavke kao što su godine, ishrana, pušenje, siromaštvo i opšte zdravlje, istraživači su utvrdili da su oni sa najlošijim čulom mirisa u većoj opasnosti.

Profesor Džajant Pinto rekao je da su naučnici utvrdili da je gubitak čula mirisa kao kanarinac u rudniku uglja.

"To ne znači direktan uzrok smrti već je predznak, rani sistem upozorenja. Ovo je brz i jeftin način da se identifikuju najugroženiji pacijenti", rekao je Pinto, vodeći istraživač ovog projekta, prenosi Bi-Bi-Si.

Iako se ne zna tačna veza između godina života i čula mirisa, naučnici veruju da smanjena sposobnost identifikovanja mirisa nagoveštava manju regeneraciju ili obnovu ćelija u celom telu, jer zdravo čulo mirisa zavisi delimično od stalne obnove ćelija na liniji nosa.

Pogoršanje čula mirisa može da posluži i kao pokazatelj izloženost zagađenju i bakterijama.

Izvor: nezavisne

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.