Mladi Evropljani pokrenuli „Dan za reke” kako bi ih zaštitili

OŠ "Braća Grulović", Beska

Četiri škole iz Srbije koje su učestvovale u šestom ciklusu programa „Evropske škole za život planete“ obeležile su u svom gradu „Dan za reke“. Ideja se rodila tokom završnog događaja međunarodne školske inicijative za zaštitu životne sredine koji je bio održan u junu u Rumuniji. „Dan za reke“ kombinuje znanje o ekološkim temama sa veštinama razvoja i upravljanja projektima i pokazuje snagu i potencijalni uticaj usko povezane međunarodne mreže škola.

33 školska razreda iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine obeležila su „Dan za reke“. Cilj ove akcije -da se skrene pažnja na značaj čistih reka- je uspešno postignut. Širom Evrope održane su raznovrsne aktivnosti, a poruka uličnih akcija, izložbi fotografija, čišćenja rečnih obala i informativnih događaja pod zajedničkim sloganom „Zajedno za reke“ doprla je do lokalnih zajednica i podignuta je svest o stanju lokalnih reka.

Učenici osnovne škole „Drinka Pavlović“ iz Beograda organizovali su edukativnu uličnu akciju ispred svoje škole sa posebnim akcentom na reku Savu. Na obali Dunava u Beškoj učenici osnovne škole „Braća Grulović“ organizovali su akciju čišćenja, dok su Zemunski kej učenici osnovne škole „Gavrilo Princip“ pretvorili u učionicu na otvorenom i sa svojim sugrađanima razgovarali o dunavskim vrstama i izvorima zagađenja. Učenici smera Tehničar za lovstvo i ribarstvo tehničke škole “MilevaMarić–Ajnštajn” iz Novog Sada su svoje panele na temu “ribe i zagađenje vode” prikazali prolaznicima na novosadskom keju, a tu su ih posetili i učenici drugih novosadskih škola.

(old_image)

OŠ "Gavrilo Princip", Zemun

„Ovaj dan je još jedan važan korak kako bi se podržalo stvaranje mreže aktivnih mladih ljudi koji se zalažu za dobro stanje svoje životne sredine i prirode koja ih okružuje. Njihovo zalaganje nam pokazuje kako funkcioniše održivo ekološko obrazovanje. Pokazuje nam kaliko je naša inicijativa ’Evropske škole za život planete’ dugoročna i umrežavajuća i kako se iz saradnje koja je lišena svih predrasuda mogu stvoriti divni projekti,“
rekla je Barbara Taušer, vođa edukativnog programa o zaštiti životne sredine WWF-a u Austriji.

Inicijativa „Evropske škole za život planete“ je osnovana 2008. godine sa ciljem da približi učenike i nastavnike, da ih ohrabri da preuzmu odgovornost za prirodu i životnu sredinu Evrope, i da preduzmu zajedničke korake u oblikovanju budućnosti Evrope na održiv način. Do sada, 5.000 učenika uzrasta od 12 do 17 godina iz 11 različitih evropskih zemalja je učestvovalo i pokrenulo svoje individualne eko-projekte.

Više informacija o inicijativi „Evropske škole za život planete“ možete naći na web stranici www.wwf.at/esfalp.

Pogledajte još