Mladi Evropljani pokrenuli „Dan za reke” kako bi ih zaštitili

OŠ "Braća Grulović", Beska

Četiri škole iz Srbije koje su učestvovale u šestom ciklusu programa „Evropske škole za život planete“ obeležile su u svom gradu „Dan za reke“. Ideja se rodila tokom završnog događaja međunarodne školske inicijative za zaštitu životne sredine koji je bio održan u junu u Rumuniji. „Dan za reke“ kombinuje znanje o ekološkim temama sa veštinama razvoja i upravljanja projektima i pokazuje snagu i potencijalni uticaj usko povezane međunarodne mreže škola.

33 školska razreda iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine obeležila su „Dan za reke“. Cilj ove akcije -da se skrene pažnja na značaj čistih reka- je uspešno postignut. Širom Evrope održane su raznovrsne aktivnosti, a poruka uličnih akcija, izložbi fotografija, čišćenja rečnih obala i informativnih događaja pod zajedničkim sloganom „Zajedno za reke“ doprla je do lokalnih zajednica i podignuta je svest o stanju lokalnih reka.

Učenici osnovne škole „Drinka Pavlović“ iz Beograda organizovali su edukativnu uličnu akciju ispred svoje škole sa posebnim akcentom na reku Savu. Na obali Dunava u Beškoj učenici osnovne škole „Braća Grulović“ organizovali su akciju čišćenja, dok su Zemunski kej učenici osnovne škole „Gavrilo Princip“ pretvorili u učionicu na otvorenom i sa svojim sugrađanima razgovarali o dunavskim vrstama i izvorima zagađenja. Učenici smera Tehničar za lovstvo i ribarstvo tehničke škole “MilevaMarić–Ajnštajn” iz Novog Sada su svoje panele na temu “ribe i zagađenje vode” prikazali prolaznicima na novosadskom keju, a tu su ih posetili i učenici drugih novosadskih škola.

OŠ "Gavrilo Princip", Zemun

„Ovaj dan je još jedan važan korak kako bi se podržalo stvaranje mreže aktivnih mladih ljudi koji se zalažu za dobro stanje svoje životne sredine i prirode koja ih okružuje. Njihovo zalaganje nam pokazuje kako funkcioniše održivo ekološko obrazovanje. Pokazuje nam kaliko je naša inicijativa ’Evropske škole za život planete’ dugoročna i umrežavajuća i kako se iz saradnje koja je lišena svih predrasuda mogu stvoriti divni projekti,“
rekla je Barbara Taušer, vođa edukativnog programa o zaštiti životne sredine WWF-a u Austriji.

Inicijativa „Evropske škole za život planete“ je osnovana 2008. godine sa ciljem da približi učenike i nastavnike, da ih ohrabri da preuzmu odgovornost za prirodu i životnu sredinu Evrope, i da preduzmu zajedničke korake u oblikovanju budućnosti Evrope na održiv način. Do sada, 5.000 učenika uzrasta od 12 do 17 godina iz 11 različitih evropskih zemalja je učestvovalo i pokrenulo svoje individualne eko-projekte.

Više informacija o inicijativi „Evropske škole za život planete“ možete naći na web stranici www.wwf.at/esfalp.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.