Nacionalni park Tara: Otvorena prva staza u Srbiji za osobe sa posebnim potrebama

Staza se nalazi u šumi smrče i jele u blizini Dečijeg odmarališta Mitrovac i Centra za posetioce Nacionalnog parka Tara. Precizirano je da staza ima tvrdu podlogu, blagi nagib, drveni mobilijar univerzanog dizajna, taktilne table i tri ulaza sa asfaltnih površina.

Staza, dužine 400 metara, opremljena je i sa pet odmorišta sa pet klupa, pet setova stolova sa klupama i šest edukativno-interaktivnih tabli.

Teme taktilnih tabli su tragovi životinja na Tari (vuka, medveda, divokoze, vidre) i oblici listova i plodova karakterističnih vrsta drveća (hrast, javor, jasen, bukva).

Table su uradjene na drvetu u duborezu sa nazivima vrste ispisanim na mesinganim pločicama na Brajevoj azbuci.

Biće postavljena i tabla s taktilnim reljefom Nacionalnog parka Tara na kojoj posetioci mogu saznati najznačajnije lokalitete u Parku.

Staza je uradjena u okviru projekta "Tara za sve" čiji je donator UNDP kroz projekat "Podrška održivom finansiranju sistema zaštićenih područja u Srbiji".

U Nacionalnom parku Tara u toku je realizacija ovog projekta, a on ima za cilj da doprinese održivom razvoju tog zaštićenog dobra kroz unapredjenje turističkih sadržaja i izradu "Biznis plana za održivo finasiranje područja Nacionalnog parka Tara".

Najavljeno je i da će novi turistički sadržaj Nacionalnog parka Tara biti i biciklistička ruta "Carska Tara", dužine 42 kilometra. Putanja staze, Kaludjerske bare - Dobro polje - Ljuto polje - Tankosin Grob - Mitrovac - Rastište - Perućačko jezero - Perućac, bogata je vidikovcima, a ukupan uspon na toj ruti je 1731 metara, dok je ukupan spust 2537 metara.

Ruta je predvidjena kao celodnevna, jer je prosečnom rekreativnom biciklisti potrebno je oko osam časova da je predje. Podlogu staze u 65 odsto čini makadam, dok je ostalo asfalt.

Izvor: Eko kutak

Pogledajte još