Želite da napustite Srbiju? Ovo je šansa za vas!

Šef konzularnog odeljenja ambasade SAD u Beogradu Elizabet Grakon izjavila je danas da građani naše zemlje od 1. oktobra mogu da se prijave za dobijanje viza za useljenje u Ameriku.

Reč je o takozvanom DV Programu (Diversity Program) koji omogućava izdavanje viza za stalni boravak u SAD osobama koje ispunjavaju uslove, dok se dobitnici određuju kompjuterskom metodom slučajnog izbora, poput lutrije.

Grakon je navela da je registracioni period za sve one koji žele da se prijave počeo 1. oktobra i trajaće do 3. novembra ove godine.

Ona naglašava da je reč o prijavljivanju koje se isključivo obavlja elektronskim putem, popunjavanjem DV formulara (E-DV) koji se nalazi na stranici www.dvlottery.state.gov.

Grakon navodi da će svi oni koji su se prijavili moći da provere status svoje prijave počevši od 5. maja sledeće godine tako što će da unesu svoj jedinstveni konfirmacioni broj i lične podatke.

"Počevši od oktobra sledeće godine, oni koji su "izvučeni" počeće da dolaze na razgovor u ambasadu SAD", ukazala je ona i istakla da "DV vize pružaju mogućnost građanima Srbije da se usele, rade i trajno žive u Sjedinjenim Državama".

Najvažnije: Samo jedna prijava!

Građani Srbije treba da znaju da mogu da se samo jednom registruju na pomenutom sajtu jer američki Stejt department koristi sofisticiranu tehnologiju za otkrivanje višestrukih prijava, a osobe koje imaju više od jedne prijave bivaju diskvalifikovane.

Kako je podsetila, godišnje se u našoj zemlji za useljeničke vize SAD prijavi oko 10.000 građana, dok od tog broja njih od 150 do 200 bude i izabrano.

Ona navodi da američki program za useljenje omogućava izdavanje 50.000 viza u celom svetu i ističe da za ovaj program mogu da se prijave građani samo onih zemalja sa niskom stopom useljenja u SAD, među kojima je i Srbija.

Grakon kaže da osim što građanin mora da dolazi iz zemlje sa niskom stopom imigracije u SAD, takođe mora da ima završenu srednju školu.

Ona objašnjava da je DV program ne samo način za dobijanje vize za život i rad u SAD, već i put da se postane američki državljanin, budući da je posle provedenih pet godina u toj zemlji omogućeno da se podnese zahtev za državljanstvo.

Grakon ističe da je prijavljivanje za ovaj program potpuno besplatno i upozorava da postoje "beskrupolozne agencije i pojedinci koji pokušavaju da izvuku finansijsku korist".

"Ako na primer dobijete mejl od nekoga ko vam garantuje 'zelenu kartu' ili da ćete pobediti, sigurno će vam na kraju tražiti da pošaljete novac - to nije po zakonu, to je prevara", upozorava šefica konzularnog odeljenja američke ambasade u Beogradu.

Izvor: Mondo

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.