Selaković: Ivaninom ubici preti kazna od 40 godina

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas u Beogradu da osumnjičenom za silovanje i ubistvo četrnaestogodišnje devojčice u Beogradu, preti optužba za teško ubistvo za koje je predviđena zatvorska kazna od 30 do 40 godina.

- To je najviša kazna u našem kaznenom sistemu i u tom kontekstu, nesuvislo je pričati o blagoj kaznenoj politici. Bio sam začuđen kad sam čuo priče o tome a kasnije sam saznao da je reč o licu koje je ranije bilo osuđivano za različita krivična dela. U momentu izvršenja tih dela, važio je raniji Krivični zakonik koji je propisivao niže kazne, uključujući i suspenziju smrtne kazne uodređenom periodu - rekao je Selaković novinarima.

Selaković je rekao da se bolji nadzor nad višestrukim prestupnicima može ostvariti samo kroz unapređenje uslova zatvorskog sistema.

- Dobar sistem resocijalizacije i dobar korektivni efekat uprave za izvršenje krivičnih sankcija nije moguć ako imate zatvore koji su prebukirani, kao što je to bio slučaj 2012. godine, kada je zatvorenika bilo 50 odsto više nego što su to dozvoljavali kapaciteti. U takvim uslovima ne možete da ostvarite gotovo nikakav korektivni efekat na osuđenike - rekao je Selaković novinarima.

Komentarišući zahteve da policija što ranije krene u potragu za licima čiji je nestanak prijavljen, naročito kada je reč o nestaloj deci, ministar je kazao da takva potreba postoji ali da to pitanje još nije regulisano zakonom već podzakonskim aktima, poput različitih pravilnika u okviru policijske službe.

"Zakon o veštačenju kao da je iz kamenog doba"

"Možemo da govorimo o tome da li su kazneni minimumi i maksimumi za neka druga krivična dela dobro postavljeni ali sudija je taj koji odmerava kaznu. Do pravosnažnosti presude, ta prvostepena kazna prolazi proveru drugog stepena a među samim sudijama postoji neka vrsta standarda za kakva dela se određuje kakva kazna", kazao je Selaković.

On je ocenio da poseban problem predstavlja način na koji se u Srbiji vrše veštačenja i ko sve dobija licencu za sudskog veštaka.

"Zakon o veštačenju iako je nedavno usvojen, ima odredbe koje kao da su iz kamenog doba. Ko su ljudi licencirani da budu sudski veštaci, naročito neuropsihijatrijske struke? Ako imate povratnika koji na brutalan način izvrši ubistvo i ako je to delo praćeno još nekim krivičnim delom, recimo protiv polne slobode, postavlja se pitanje da li je počinilac to uradio potpuno svesno ili postoji problem sa svešću o preduzimanju takvih radnji", kazao je Selaković.

Izvor: Blic

Pogledajte još