Trihineloza hara Kladovom i Negotinom?

U poslednjih mesec dana čak 21 osoba iz Negotina i Kladova zarazila se trihinelom. Najmasovniji slučaj zabeležen je u Kladovu gde je od trihineloze obolelo čak 15 članova jedne porodice i četvorica njihovih prijatelja iz Negotina. Porodica Milonjić i njihovi rođaci i tazbina jeli su meso svinje koju su zaklali u svom domaćinstvu u Petrovom Selu 4. avgusta. Da ironija bude veća, Milonjići tvrde da je uzorak mesa svinje koju su kupili u Kladovu dat na analizu u tamošnju Veterinarsku stanicu gde je konstantovano da je ispravno za upotrebu.

- Tek nakon što smo dobili potvrdu da je meso u redu mi smo ga konzumirali tog i narednih dana, moja porodica, ženina, prijatelji, kasapin koji je svinju zaklao. Napravili smo i čvarke, kobasice. Kad su se pojavili simptomi, baš zato što nam je potvrđeno da je meso u redu, na trihinelu niko nije ni sumnjao. Moja majka Vukana (74) koja je i srčani bolesnik takođe je bila obolela od trihineloze. Preminula je pre nekoliko dana - kaže Nikola Milonjić, koji je u međuvremenu, operisan i od tromba.

Milonjići i njihovi rođaci i prijatelji su nakon lečenja na infektivnom odeljenju zaječarske bolnice pušteni na kućno lečenje. Nova analiza mesa zaklane svinje, po nalogu veterinarske inspekcije, za razliku od prvobitnog rezultata pokazala je prisustvo trihinele.

U zaječarskom Zdravstvenom centru kažu da je u dva odvojena slučaja tihinelom na području Timočke i Negotinske Krajine zaražen čak 21 pacijent.

- Na našem odeljenju je u poslednjih mesec dana bio hospitalizovan 21 pacijent oboleo od trihineloze. Reč je o 15 ljudi iz Kladova koji su se zarazili u Petrovom Selu, zatim o četvorici Negotinaca koji su trihinelu dobili u Kladovu, i imamo dvojicu obolelih iz Negotina i Zaječara koji su se trihinelom zarazili u Štubiku. Svi oni su upućeni sa terapijom na kućno lečenje - kaže dr Stanislav Tadić, direktor ZC Zaječar.

NEUOBIČAJENO
Naknadnom analizom ustanovljeno je da je meso prekomerno zaraženo, tvrdi Milonjić.

- I to čak u tolikom broju da su nam na zaječarskom Institutu objasnili da je trihinelom bio zahvaćen i butni mišić, što inače nije slučaj kod većine uzoraka koji stižu na analizu - kaže Nikola.

NEPROPISNA EVIDENCIJA
U ministarstvu poljoprivrede kažu da Veterinarska stanica Kladovo ne vodi evidenciju na propisani način i da nije moguće utvrditi od kojih svinja potiče meso koje je pregledano na trihinelu, jer nisu navedeni brojevi ušnih markica u dokumentaciji. Ovoj stanici je zabranjeno obavljanje trihinoskopskog pregleda i protiv njih će, ukoliko se dokaže da je došlo do propusta u radu, biti podneta krivična prijava.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još